Eurotop Griekenland nog bezig, in gesprek over compromisvoorstel

Premier Mark Rutte (midden) voor aanvang van de eurotop.
Premier Mark Rutte (midden) voor aanvang van de eurotop. Foto ANP / Jonas Roosens

Na een schorsing van ruim vier uur zijn de regeringsleiders van de eurozone sinds 4.15 uur vanmorgen weer in bespreking over een compromisvoorstel voor verdere steun aan Griekenland. Dat tweet Preben Aamann, de woordvoerder van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

Naar verluidt staan nog twee punten ter discussie: Duitsland dringt erop aan dat Griekenland pas steun krijgt als er voor 50 miljard euro aan nog te privatiseren staatseigendommen worden ondergebracht in een apart, nieuw op te zetten fonds (een onderpand), dat Athene zou beheren, maar “relevante Europese instellingen” zouden fungeren als toezichthouder. Ook zou de uiteindelijke rol van het IMF in de terugbetalingen worden besproken, meldt NOS-correspondent Arjan Noorlander.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander naar verluid nog onmin over het fonds van 50 mld en de rol van het IMF. Maar ze vergaderen dan ook pas 13 uur #alletijd

De Eurotop werd begin van de nacht voor de tweede keer onderbroken zodat in kleinere kring verder gepraat kon worden: zo sprak de Griekse premier Alexis Tsipras opnieuw met onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.

Gisteren hebben de eurolanden de duimschroeven nóg verder aangedraaid bij de Griekse premier Alexis Tsipras. De vergadering van de eurogroep leverde een document met eisenlijst op waaraan de Grieken moeten voldoen, wil een steunpakket überhaupt bespreekbaar blijven.

Zo moet Griekenland versneld hervormingen doorvoeren, onder meer op het gebied van btw, belastingen en pensioenen. Uiterlijk woensdag. Haalt Tsipras de deadline, dan kan hij hoogstwaarschijnlijk al snel de financiering vanuit de EU krijgen die nodig is voor onder meer enkele afbetalingen, bijvoorbeeld aan de Europese Centrale Bank.

Pablo Roderíguez, correspondent voor het Spaanse dagblad El Mundo:

Twitter avatar Suanzes Pablo Rodríguez It’s 05.00 in Brussels. Eurosummit started 11 hours ago. Eurogroup started 18 hours ago. My social life ended 2 months ago.

Het niet meewerken van het Griekse parlement is een reële optie. Tsipras komt in eigen land voor heet politiek vuur te staan. De hervormingen zoals Griekenland die donderdag presenteerde, kwamen erdoor, maar nu worden extra garanties gevraagd. Binnen de eigen partij Syriza heeft Tsipras te maken met dissidenten die de hervormingen niet zien zitten. Er wordt gespeculeerd dat deze worden weggestuurd .

Ook zou Tsipras een regering van nationale eenheid kunnen vormen, met daarin bijvoorbeeld het tot hervormingen bereide To Potami. Maar volgens bronnen heeft de partij vanavond gezegd niet te willen deelnemen aan zo’n coalitie.