Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eurotop bereikt akkoord over Griekse schuldencrisis

EU-president Donald Tusk, de Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
EU-president Donald Tusk, de Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Foto EPA / RADEK PIETRUSZKA

Na meer dan 17 uur heeft de eurozone eindelijk een unaniem akkoord bereikt over de Griekse schuldencrisis. Dat laat president van de Europese Raad Donald Tusk weten:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk EuroSummit has unanimously reached agreement. All ready to go for ESM programme for #Greece with serious reforms & financial support

Financiële steun in ruil voor hervormingen

Volgens Tusk is de EU klaar voor een nieuw steunpakket van het Europese noodfonds ESM voor het noodlijdende Griekenland. In ruil daarvoor zou Athene de nodige hervormingen doorvoeren. De eurozone en Griekenland lagen al weken met elkaar overhoop over een deal.

Ook de Maltese premier Joseph Muscat en zijn Belgische evenknie Charles Michel bevestigen dat er een akkoord ligt, alsook een woordvoerder van de Cypriotische regering:

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat #EuroSummit final lap on -JM
Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Agreement
Twitter avatar Christodulides NikosChristodoulides #Eurozone Summit about to start… seems we have a deal… #Europe deserves some good news, #Greece

In ruil voor steun vanuit Brussel moet Athene wel flink orde op zaken stellen. De afgelopen weken werden verregaande hervormingen geëist van de Griekse regering. De eurozone kon het echter maar niet eens worden met de Griekse premier Alexis Tsipras en de opeenvolgende ministers van Financiën Varoufakis en Tsakalotos over wat deze hervormingen allemaal moeten inhouden.

50 miljard euro

Daar lijkt nu dus een einde aan te zijn gekomen. Athene kan volgens journalisten in Brussel rekenen op een fonds met daarin 50 miljard euro aan steun:

Twitter avatar PoliticoRyan Ryan Heath BREAKING #Greece: the asset fund plan is €37.5bn for debt payback and €12.5bn for growth initiatives #Eurosummit @POLITICOEurope

In ruil daarvoor moet Griekenland uiterlijk woensdag deze maatregelen door het parlement hebben geloodst:

 • Vereenvoudiging van het btw-systeem en het verbreden van de belastinggrondslag om de belastinginkomsten te vergroten.
 • Pensioenen versoberen om het pensioensysteem toekomstbestendig te maken.
 • Grondige hervorming van het civiel recht om gerechtelijke procedures te versnellen en kosten te reduceren.
 • Het garanderen van de volledige onafhankelijkheid van het Griekse bureau voor statistiek ELSTAT.
 • Het introduceren van semi-automatische uitgavebeperkingen wanneer gestelde doelen voor het bereiken van begrotingsoverschotten niet gehaald dreigen te worden.
 • Omzetten van Europese regels in nationale wetgeving over het redden van banken.

  Premier Rutte zei tijdens een persconferentie dat met het akkoord in totaal 82 tot 86 miljard euro gemoeid is. Dat is inclusief de maximaal 25 miljard euro die nodig is om de Griekse banken te herkapitaliseren. Een verklaring van de Europese Commissie over het akkoord is hier te lezen:

  Griekenland weer ‘op de rails’

  Volgens Tusk gaat de eurogroep nu samenwerken met de geldschieters van Athene - de ‘trojka’ van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - om de onderhandelingen met Griekenland soepel te laten verlopen. Een akkoord met de crediteurs zorgt ervoor dat Griekenland zijn economie weer ‘op de rails’ krijgt, aldus Tusk. Later vandaag vergadert de eurogroep over de overbruggingsfinanciering die Griekenland nodig heeft.

  Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Following national procedures, the #Eurogroup will work with the Institutions to swiftly take forward the negotiations. #Greece
  Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Finance ministers will as a matter of urgency discuss how to help #Greece meet her financial needs in the short term (bridge financing).

  Noodlijdende banken

  Dat is belangrijk, omdat het Griekse bankwezen in zwaar weer verkeert. Banken zijn al bijna twee weken gesloten om te voorkomen dat ze failliet gaan. Burgers kunnen nu slechts 60 euro per dag opnemen, maar zelfs dat bedrag dreigde te hoog te worden, omdat het contante geld bij de Griekse banken bijna op was.

  Tusk had ook lof voor Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Juncker zei hierna dat er hard is gewerkt, en dat het van belang is dat de economische groei in Griekenland terugkomt.

  Dijsselbloem legde uit dat er nu een fonds wordt opgericht waar geld dat wordt verdiend met privatiseringen op binnenkomt. Bij het fonds moet naar schatting dus 50 miljard euro binnenstromen. Ongeveer de helft van dat bedrag zal worden gebruikt voor de herkapitaliseren van Griekse banken.

  Pad naar herstel ‘lang en moeizaam’

  Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande hebben inmiddels gereageerd op het zojuist gesloten akkoord. Merkel zei dat het vertrouwen met Griekenland “opnieuw moet worden opgebouwd”. Ze steunt verdere onderhandelingen met “volle overtuiging”, maar waarschuwde dat het pad naar herstel “lang en moeizaam” zal worden.

  Hollande was positiever in zijn woordkeuze. Hij verwelkomde de “historische beslissing” van de Europese Unie en prees de Griekse premier Tsipras voor zijn “moedige besluit”. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het akkoord “een heel ingewikkelde bevalling” en erkende dat hij een verkiezingsbelofte breekt als er meer geld naar Griekenland gaat:

  Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Rutte erkent dat hij verkiezingsbelofte breekt als er extra geld naar de Grieken gaat.

  Beurzen veren op

  De Amsterdamse aandelenbeurs reageerde vanochtend opgelucht op het bereikte akkoord. De AEX-index noteerde kort na opening een winst van 1,3 procent en kwam hiermee op 487,86 punten uit. Alle 25 AEX-fondsen gingen omhoog. Ook de MidKap steeg met 0,8 procent tot 714,35 punten.Ook andere Europese effectenmarkten lieten een opleving zien.

  Lees ook ons liveblog van vandaag over de onderhandelingen en het akkoord met Griekenland