Europese leiders reageren verdeeld op akkoord met Griekenland

Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselbloem en Donald Tusk na de Eurotop vanochtend.
Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselbloem en Donald Tusk na de Eurotop vanochtend. Foto EPA / OLIVIER HOSLET

Misschien was het de vermoeidheid en het slaapgebrek na ruim 17 uur vergaderen, maar Europese leiders hebben verdeeld gereageerd op het vandaag gesloten akkoord met Griekenland. Afgesproken werd dat Athene op zo’n 50 miljard euro financiële steun kan rekenen in ruil voor verregaande economische hervormingen. De belangrijkste reacties:

Donald Tusk

President van de Europese Raad Donald Tusk had zijn humor na een doorwaakte nacht niet verlopen en sprak van een “agreekment”. Tusk:

“Het besluit biedt Griekenland de kans om in samenwerking met de Europese partners zijn economie weer op de rails te krijgen. Het vermijdt de sociale, economische en politieke gevolgen die een negatieve uitkomst zouden hebben opgeleverd. Ik verwelkom de vooruitgang en de constructieve houding van Griekenland die heeft geholpen om het vertrouwen te herwinnen onder de eurozonepartners.”

Ook prees Tusk eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voor hun harde werk en doorzettingsvermogen. “Zonder jullie werk zou het akkoord van vandaag niet mogelijk zijn”, aldus Tusk.

Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het vertrouwen met Griekenland “opnieuw moet worden opgebouwd”. Ze steunt verdere onderhandelingen met “volle overtuiging”, maar waarschuwde dat het pad naar herstel “lang en moeizaam” zal worden.

François Hollande

De Franse president François Hollande was positiever in zijn woordkeuze. Hij verwelkomde de “historische beslissing” van de Europese Unie en prees de Griekse premier Tsipras voor zijn “moedige besluit”. Volgens Hollande heeft Europa vandaag gewonnen:

Twitter avatar fhollande François Hollande Un accord a été trouvé. La France le cherchait, le voulait. La Grèce reste dans la zone euro. L’Europe a gagné.

Alexis Tsipras

De maatregelen uit het vanochtend bereikte akkoord zullen “onvermijdelijk” een recessie tot gevolg hebben, zei de Griekse premier Tsipras. Maar hij zei ook dat de Grieken hun verantwoordelijkheid hebben genomen in het afwijzen van de meest extreme eisen van conservatieven in Europa.

Tsipras erkende dat de maatregelen die hij moet nemen negatieve uitwerkingen zullen hebben. Hij zei echter te hopen dat, doordat de dreiging van een Grexit nu van de baan is, de investeringen weer naar Griekenland kunnen vloeien. Daardoor kunnen de negatieve maatschappelijke gevolgen van het akkoord weer worden opgeheven, aldus de premier.

Charles Michel

De Belgische premier Charles Michel zei dat er duidelijk engagement is voor solidariteit met de Grieken. Hij wees er wel op dat verantwoordelijkheid en vertrouwen hand in hand gaan:

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Duidelijk engagement voor solidariteit met #Griekenland. Vertrouwen en verantwoordelijkheid gaan samen #Eurosummit http://t.co/cljgwgUpdj

Guy Verhofstadt

Ook Guy Verhofstadt, Europarlementariër en leider van de liberale ALDE-fractie, is blij met de deal. Wel zei hij dat de manier waarop het akkoord tot stand is gekomen niet in de haak is. Hij riep EU-leiders op om lessen te trekken uit het onderhandelingsdrama en om “Europa nu te veranderen”. Verhofstadt is een groot voorstander van verdere Europese integratie:

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt #bettertogether https://t.co/9UfUzXQL9G

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt It is important that we have a deal. A #Grexit would have been a disaster for the Greek people & for the future of the European Union
Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt But this isn’t the way the EU should work. We can’t allow #eurozone to be held hostage by extremes on left & on right. Unanimity paralyses
Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt We have to learn from this Greek thriller. A currency union without a political union isn’t sustainable.Let’s change Europe now #Greekcrisis

Mark Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) noemde het akkoord “een heel ingewikkelde bevalling” en erkende dat hij een verkiezingsbelofte breekt als er meer geld naar Griekenland gaat:

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Rutte erkent dat hij verkiezingsbelofte breekt als er extra geld naar de Grieken gaat.

Rutte beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012 dat er geen cent extra naar Griekenland zou gaan. Maar de premier zegt dat de situatie toen anders lag dan nu:

“Ik denk dat niemand had kunnen vermoeden dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen.”

Bekijk hier de speech die Rutte gaf na de Eurotop:

Alexander Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold is blij dat Rutte niet aan zijn verkiezingsbelofte heeft vastgehouden. Volgens Pechtold brengt een dergelijke belofte je “nergens in Europa”:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Goed dat Rutte campagnemasker van ‘Geen cent naar de Grieken’ afzet. Makkelijk in verkiezingsdebatten, maar brengt je nergens in Europa.

Geert Wilders

Zoals te verwachten viel is PVV-leider Geert Wilders niet te spreken over het bereikte akkoord:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Opnieuw miljarden naar Griekenland. Belofte Rutte blijkt niets waard. Hier bezuinigen en daar uitdelen. #laflaflaf http://t.co/jql1GqN49s

Diederik Samsom

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom heeft verheugd gereageerd op het bereikte akkoord:

“Dat is goed nieuws voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit in Europa. Maar we realiseren ons hoeveel werk er nu verricht moet worden om weer een gezamenlijke koers voor Europa te vinden. De Eurogroep is onder leiding van Dijsselbloem tot het uiterste gegaan.”

Samsom sprak van een zwaar bevochten compromis. Hij zei dat het nu aan alle betrokken landen is om ervoor te zorgen dat het akkoord in de praktijk gaat werken:

“Nieuwe steun aan Griekenland was begrijpelijkerwijs alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. De PvdA vindt het goed dat die voorwaarden nu ook gericht zijn op rechtvaardiger belasting (de rederijen), beter bestuur en ruimte voor investeringen.”

Sybrand Buma

CDA-leider Sybrand Buma is kritisch over de deal. Hij noemde het “buitengewoon pijnlijk” dat Griekenland door de opstelling van de regering van Tsipras zo is vastgelopen:

“In amper een half jaar tijd zijn tientallen miljarden euro’s verloren gegaan. Het CDA heeft vanaf het begin gezegd dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken moest houden. We hebben grote twijfels bij nu weer tachtig miljard overmaken aan de Grieken. We zullen deze nieuwe voorstellen nader bestuderen, wegen en toetsen of die in het belang van Nederland, Europa en Griekenland zijn.”

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Lees hier de reactie van het CDA op de uitkomsten van de top over Griekenland:  https://t.co/vr8YDiMfw5

SP

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel is kritisch, met name over de gevolgen voor armere Grieken:

“Dit is geen sociaal akkoord omdat het mensen met een laag inkomen of een zwakke positie op de arbeidsmarkt in de kou zet. Het is een akkoord dat heel erg optimistisch is over privatiseringen die worden opgelegd. Ik hoor verder niets meer over het zwaarder belasten van reders en andere oligarchen. Het moet nog maar worden aangetoond dat de Grieken met deze lening structureel vooruit kunnen komen. Ik heb grote vraagtekens bij dit akkoord.”

SGP

SGP-leider Kees van der Staaij heeft ontevreden op het akkoord gereageerd:

“De SGP vindt dat voortdurend pappen en nathouden geen echte oplossing biedt. Een fatsoenlijke Grexit zou voor alle partijen beter zijn.”

Ook Elbert Dijkgraaf, Kamerlid voor de SGP en hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit, is niet blij met het akkoord. Hij pleit voor een sociale Grexit:

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Akkoord EU betekent alleen maar dweilen met de kraan iets minder ver open. Sociale Grexit nodig. Anders blijven wij en de Grieken betalen.

Kremlin

Rusland heeft positief op het akkoord gereageerd. Volgens een woordvoerder van het Kremlin verwelkomt Rusland “ieder compromis dat Griekenland en de Europese Unie helpt”. De zegsman herhaalde dat Griekenland Moskou niet om financiële steun heeft gevraagd. Wel staat Rusland klaar om een samenwerking met Athene te ontwikkelen.

Lees ook ons liveblog van vandaag over de onderhandelingen en het akkoord met Griekenland