Zwarte zwanen 2

In 2013 maakte journalist Cees Grimbergen Zwarte zwanen , een documentaire over de Nederlandse pensioenwereld. Grimbergen is nog lang niet klaar met het onderwerp, want hij komt met twee nieuwe delen, die vandaag (deel 2: Schatrijk van uw pensioenpremie) en morgen (deel 3: De perverse prikkels blijven) om 20.25 uur te zien zijn. Aan bod komen onder andere fraudes die gepleegd worden door pensioenbeleggers, het toedekken van strafbare feiten door pensioenfondsen en de manier waarop private equity-investeerders worden gefinancierd met Nederlands pensioengeld. Het bleek erg lastig voor Grimbergen om mensen uit de Nederlandse pensioensector te spreken te krijgen, veel interviewverzoeken werden afgewezen. De Amerikaanse ‘pensioendetective’ Ted Siedle en de Nederlandse zakenbankier Michael van Bemmelen spreken wel voor de camera.

Van Bemmelen werkte 25 jaar op Wall Street, maar voelde zich daar niet meer prettig bij. Woensdag gaat de discussie over de pensioenindustrie verder op NPO 2 in het programma Hollandse zaken, ook gepresenteerd door Grimbergen.