Dit heeft Miley dus niet bedacht

Foto Adress Latif/Reuters
Foto Adress Latif/Reuters

Deze vrouwen zijn even aan het stretchen, had je drie jaar geleden misschien nog gedacht. Maar sinds het onvergetelijke optreden van Miley Cyrus tijdens de MTV VMA-Music Awards in 2013, denk je meteen: twerk! Cyrus droeg een huidskleurig bikinibroekje en wierp haar bijna afwezige billen nadrukkelijk omhoog tegen het kruis van zanger Robyn Thicke. De vertrokken gezichten van acteurs Will en Jada Smith spraken boekdelen; het publiek sloeg ‘oh’s’ en ‘ah’s’ van afschuw. ‘Twerken’ werd met ‘Royal Baby’ in 2013 de meest ingevoerde zoekterm bij zoekmachine Yahoo.

Het werkwoord is inmiddels opgenomen in het Britse Oxford Dictionary. Maar de dans bestond al lang voordat Miley de geslachtsrijpe leeftijd had bereikt en ontstond in de woonplaats van deze vrouwen, New Orleans. ‘Twerken’ – een samentrekking van de werkwoorden ‘twist’, ‘twitch’, ‘work’ en ‘jerk’ – is een dans uit de ‘bounce’-scene, een subgenre van hiphop in New Orleans. De term werd voor het eerst genoemd in het nummer ‘Do the Jubilee All’, waarin dj Dubilee riep: ‘Twerk baby, twerk baby, twerk, twerk, twerk’. En dat is dus precies wat deze vrouwen hier in Bourbon Street doen.