Dijsselbloem herkozen als eurogroepvoorzitter

Jeroen Dijsselbloem aan het begin van de eurogroep
Jeroen Dijsselbloem aan het begin van de eurogroep Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Jeroen Dijsselbloem is herkozen als eurogroepvoorzitter en krijgt een tweede termijn van 2,5 jaar. Dat is de uitkomst van de eurogroep die vandaag werd gehouden.

Luxemburg, het land dat momenteel het EU-voorzitterschap heeft, maakte dit via Twitter bekend. De enige tegenkandidaat van Dijsselbloem was de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Even leek het alsof de verkiezing niet door zou gaan, omdat twee ministers niet meer in Brussel waren. Dat bleek echter geen obstakel te vormen voor de verkiezing. Vanuit Brussel bedankte Dijsselbloem de mensen die hem de afgelopen tijd steunden.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem I thank my colleagues for their support and cooperation and look forward to a second term as President of the #Eurogroup

Vlak na de bekendmaking van zijn herverkiezing zei hij in een persconferentie niet te weten hoe er is gestemd:

“Dat (de stemming, red.) wordt binnen de eurogroep niet bekendgemaakt. Na de stemming werd bekendgemaakt dat ik de meeste stemmen had. Toen er om unanimiteit werd gevraagd maakte niemand bezwaar.”

Reacties

Tijdens de persconferentie kwam ook zijn uitdager Luis de Guindos ter sprake:

“Meteen na mijn herverkiezing liep Luis (de Guindos) naar me toe om me te feliciteren. We hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt en we hebben dezelfde problemen thuis. Er zijn veel onderwerpen waarop we veel hebben samengewerkt, en dat zullen we blijven doen.”

Rutte reageerde verheugd op het nieuws van de herverkiezing van Dijsselbloem. Hij noemde het geen verrassing, zo schreef hij op Facebook:

“Onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem functioneert de eurogroep uitstekend. De afgelopen maanden heeft hij zich ook intensief ingespannen om tot een oplossing te komen voor de problemen rond Griekenland. Hij is de juiste man op de juiste plaats.”

Nog even spannend

Tot voor kort leek het alsof een duidelijke meerderheid van de eurolanden voor Dijsselbloem zouden stemmen. Het kabinet was na een reis langs Parijs, Berlijn en Rome vol vertrouwen dat 11 van de 19 leden op hem zouden stemmen. Hollande en Renzi zeiden Dijsselbloem hun stem te geven en de Duitsers konden met zijn herverkiezing leven.

Dat veranderde echter toen de verkiezing, die half juni gepland stond, een flinke tijd werd uitgesteld. Dat gaf de Spanjaarden meer tijd om voor hun kandidaat te lobbyen. Voor Spanje was de verkiezing een belangrijke zaak, schreef politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet na het uitstel:

“De Spanjaarden vinden dat ze recht hebben op een hoge Europese baan. Onder leiding van minister van Economische Zaken De Guindos hebben ze hun economie met pijnlijke bezuinigingen en hervormingen weer aan de praat gekregen. En sinds ze in 2012 hun plek in het bestuur van de Europese Centrale bank kwijtraakten, hebben ze geen invloedrijke Europese post meer.”

Belangrijk voor Spanje was de steun die Duitsland publiekelijk voor De Guindos uitsprak nadat het uitstel van de verkiezing bekend werd. Het machtigste EU-land kan een stemverdeling binnen de EU zomaar doen kantelen.

Maar de extra maand lobbyen lijkt niet voldoende te zijn geweest om de rest van de ministers te overtuigen. Mogelijk heeft de Griekse crisis daarbij een rol gespeeld: wie wisselt er van voorzitter op zo’n cruciaal moment? En ook het feit dat al drie van de vijf Europese topfuncties door een christen-democraat worden bezet – waartoe ook De Guindos behoort maar Dijsselbloem niet – zal hem mogelijk geholpen hebben.