Het cijferseizoen begint, deze bedrijven moet je in de gaten houden

Wie doet het goed en met wie gaat het slecht? De komende weken presenteren alle grote en beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers. NRC Q vertelt je alvast waar het interessant wordt.

Vier ontwikkelingen om in de gaten te houden:

1. De olieprijs daalt

Kostte een vat Noordzee-olie een jaar geleden nog 80 euro, nu ligt de prijs rond de 53 euro. En daar hebben de bedrijven in de oliesector last van. Zij die de olie verhandelen uiteraard, zoals Shell. Maar ook de concerns die diensten verlenen in de sector, zoals SBM Offshore.

Wat is er aan de hand bij Shell, SBM Offshore en Vopak? Klik of tap op de bollen voor meer informatie.

2. De grote bouwbedrijven hebben het moeilijk (nog steeds ja)

Het gaat (iets) beter met de bouw. De omzet van bouwbedrijven neemt toe, vooral bij de kleine ondernemers. De grote bedrijven hebben het moeilijker. Heijmans, BAM, Ballast Nedam: ze maakten over afgelopen jaar alle drie miljoenenverliezen.

Ook hier: klik of tap op de bollen.

3, Consumenten geven meer uit

Het gaat langzaam, maar de Nederlandse economie groeit weer. En volgens het Centraal Planbureau komt er voorlopig geen einde aan de stijgende lijn. Plus, we kopen weer meer. En daar zouden Docdata, Macintosh en Wessanen van moeten kunnen profiteren.

4. Fusies en overnames

2015 Is (nu al) een topjaar. Voor fusies en overnames, dan. Shell en BG, FedEx en TNT, Ahold en Delhaize, Heinz en Kraft Foods, Mylan en Perrigo: ze hebben elkaar gevonden. Hoe dat komt? Bedrijven hebben momenteel veel cash. En dan kan je twee dingen doen: eigen aandelen terugkopen, of een ander binnenhalen.

    • Annemarie Sterk
    • Harrison van der Vliet