In beeld

De Tour na Utrecht: de eerste week in beeld

Vandaag is de eerste rustdag in de Tour de France. Morgen start het peloton in Tarbes voor de eerste bergetappe. Na het Grand Départ in Utrecht en de tweede etappe naar Zeeland, koerst het peloton na een etappe met een steile finish in België weer door Frankrijk. De eerste week werd traditiegetrouw door de nodige valpartijen ontsierd, met Tom Dumoulin als belangrijkste Nederlandse slachtoffer. De favorieten voor de eindzege zijn dit jaar de eerste week wel ongeschonden doorgekomen. Christopher Froome rijdt al in het geel, maar de achterstand van zijn concurrenten is beperkt, er is alle ruimte om aan te vallen. Er komt geen tijdrit meer, maar veel bergetappes. Het vervolg van deze Tour is aan de klimmers.
De tweede etappe rijdt de Tour, na een rondrit door de historische binnenstad van Utrecht, over de Erasmusbrug in Rotterdam richting Zeeland.
ANP / Robin Utrecht
Het publiek op de Oosterscheldedam trotseert de regen en harde wind in afwachting van de aankomst van de tweede etappe van de Tour de France op Neeltje Jans.
ANP / Vincent Jannink
Na de tropische temperaturen in Utrecht trok tussen Rotterdam en Neeltje Jans een zwaar buienfront over het peloton.
EPA / Sebatien Nogier
Laurens ten Dam en Steven Kruiswijk op de Brouwersdam tijdens de tweede etappe van de Tour de France.
ANP / Koen van Weel
Tom Dumoulin (in de witte trui als beste jongere) en Wout Poels bij de start van de derde etappe in van Antwerpen.
ANP / Bas Czerwinski
Pierre Rolland in actie onderweg naar Hoei.
EPA / Yoan Volat
William Bonnet veroorzaakte de grote valpartij in de derde etappe. Hij kon de wedstrijd niet vervolgen, net als Tom Dumoulin. Geletruidrager Fabian Cancellara haalde met twee gebroken ruggenwervels nog wel de finish, maar kon de Tour niet voortzetten.
AP / Christophe Ena
Laurens ten Dam was ook slachtoffer van de valpartij. Ondanks een schouder uit de kom stapte hij weer op zijn fiets - en rijdt nog steeds.
AP / Christoph Ena
De beschadigde rug van Michael Matthews.
ANP / Bas Czerwinski
De aftocht van Tom Dumoulin met een breuk in zijn schoudergewricht.
ANP / Marcel van Hoorn
De vierde etappe ging over een deel van het parcours van de klassieker Parijs-Roubaix, met zeven kasseistroken op de route. De Duitser Tony Martin wist te winnen in Cambrai en pakte het geel.
AP / Laurent Cipriani
Voorafgaand aan de vijfde etappe bezocht een delegatie met Chris Froome en tourdirecteur Michel Prudhomme, het Eerste Wereldoorlog Memorial in Arras. De etappe ging dwars door de frontlinies van toen.
AP / Laurent Cipriani
Toeschouwers in Eerste Wereldoorlog-kledij langs de route van Arras naar Amiens.
AP / Christophe Ena
De tricolore wappert tussen Arras en Amiens.
AP / Christophe Ena
Thibaut Pinot en Ivan Basso (nr. 42) vallen in de vijfde etappe. Na deze valpartij kreeg Basso last van zijn teelbal. Vandaag tijdens de rustdag werd in het ziekenhuis een kwaadaardig gezwel ontdekt. Basso verlaat de Tour vanwege teelbalkanker.
EPA / Jeff Pachoud
In Amiens sprint André Greipel naar zijn tweede zege in deze Tour.
ANP / Bas Czerwinksi
In de zesde etappe was er een primeur. De Eritreeër Daniel Teklehaimanot zat in de ontsnapping van de dag en verzamelde genoeg punten om de bergtrui te mogen dragen. Hij is de eerste Afrikaan in de bolletjestrui.
EPA / Yoan Valat
Op een kilomter voor de finish komt geletruidrager Tony Martin ten val waarbij hij zijn zijn sleutelbeen breekt. Geholpen door ploeggenoten komt hij over de finish.
EPA / Eric Feferberg
Tony Martin is na Cancellara de tweede renner die in het geel de Tour verlaat. De volgende dag weigert Chris Froome het geel en rijdt het peloton een dag zonder gele trui.
AP / Stephane Mantey
Het peloton en volgwagens tussen Livarot en Fougères in de zevende etappe.
EPA / Kim Ludbrook
In Fougères wist Mark Cavendish eindelijk zijn etappe te winnen. Het was zijn 26ste ritzege in de Tour.
EPA / Sebastien Nogier
Daniel Teklehaimanot is met de bolletjestrui een nationale held geworden in Eritrea.
AP / Christophe Ena
Het peloton weer met Christopher Froome in het geel tijdens de achtste etappe tussen Rennes en Mûr-de-Bretagne.
Alexis Vuillermoz zorgt voor Franse ritwinst in Mûr-de-Bretagne.
AFP / Alix Guigon
Peter Sagan viert op eigen wijze het behalen van de groene trui.
AFP / Jeff Pachoud
Dit hondje zit veilig aan de lijn en lijkt gelukkig geen interesse te hebben om over het parcours te lopen.
AP / Laurent Cipriani
Team Sky met Chris Froome in actie tijden de ploegentijdrit gisteren. De ploeg werd op een seconde tweede achter BMC Racing. Froome verstevigde zijn positie in het algemeen klassement en gaat met 12 seconden voorsprong op nummer twee, Tejay van Garderen, morgen de bergen in. Contador staat op ruim een minuut, Quintana op 1:59 en Nibali op 2:22.
AFP / Lionel Bonaventure
De beste Nederlander in het algemeen klassement is Robert Gesink. Hij staat op de vijftiende plaats met een achterstand van 2:52 minuten.
ANP / Bas Czerwinski