Chinese kapitaalinjectie toont dreigend echec verzekeraars

De debacles onder Nederlandse verzekeraars worden steeds omvangrijker. De boosdoener is de ultralage rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt georkestreerd om de economische activiteiten in Europa te stimuleren en de groei van de werkgelegenheid aan te moedigen.

De afgelopen maanden is al zeker één kleinere verzekeraar verkocht voor 1 euro. Nu is dat ook het trieste lot van verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, die deel uitmaakte van het financiële conglomeraat SNS Reaal.

Omdat het bancaire deel van deze groep, de SNS Bank, onmisbaar was voor een ordelijk financieel verkeer, werd de hele groep begin 2013 genationaliseerd. De aanleiding daarvoor was een serie grote stroppen na roekeloze kredietverlening aan met name vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars in Nederland en het buitenland.

Vivat wordt nu voor „circa 1 euro” verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang, zo meldde minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdagavond. De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de financiële sector, heeft inmiddels toestemming gegeven voor de overname door de hier niet zo bijzonder bekende Anbang. Het feit dat Anbang een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro geeft zal zeker hebben geholpen. In wezen heeft de Nederlandse overheid de reddingsactie voor Vivat, die dringend verlegen zit om extra kapitaal, uitbesteed aan de toekomstige Chinese eigenaar.

De kapitaalinjectie is goed nieuws voor de 4.000 medewerkers en de 6 miljoen polishouders van Vivat. Het is een tegenvaller voor de Nederlandse overheid en dus ook voor de belastingbetaler. Bij de aankondiging van de transactie, eerder dit jaar, was nog gerekend op een potentiële opbrengst van 150 miljoen euro.

Het was afgelopen week de tweede keer dat SNS Reaal in het nieuws was. De Hoge Raad gaf eerder de voormalige, onteigende, aandeelhouders van SNS Reaal het recht om een onderzoek van onafhankelijke experts te vragen bij de rechter, een zogeheten enquête. Daarmee geeft de Hoge Raad terecht ruimte aan het doel van een enquête bij een bedrijf, namelijk openheid over wat er mis is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk was.

Wat begin 2013 alleen een bankdebacle leek, blijkt nu ook het echec van een van de grotere verzekeraars. De Nederlandsche Bank en een deskundigencommissie die de toekomst van de sector in kaart bracht, kwamen de afgelopen maanden al met zorgelijke prognoses over de gezondheid van de verzekeringssector. Hun woorden worden werkelijkheid. Verzekeraars zullen, net als banken dat eerder deden, hun financiële positie absolute prioriteit moeten geven.