Van Gendt heerst op EK in eigen land

Natuurlijk gold Twan van Gendt als één van de grote favorieten voor de Europese titel BMX. De 23-jarige fietscrosser werd vorige week Nederlands kampioen en verkeert in bloedvorm. Dat hij gistermiddag in het Brabantse Erp de titel daadwerkelijk won, had hij „gehoopt, maar niet gedacht”.

Van Gendts grote doel is om volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud te winnen. Zijn ijkpunt ligt voor dit seizoen ligt eind juli in het Belgische Zolder. Dan zijn de wereldkampioenschappen BMX. „Ik zal niet extra voorzichtig zijn, maar de WK zijn belangrijker voor mij dan de EK. Bovendien ligt deze baan mij niet zo”, zei Van Gendt vooraf.

Onder toeziend oog van bondscoach Bas de Bever kwam hij in de finale als leider door de eerste bocht. De voorsprong die hij creëerde vanaf de vijf meter hoge schans, gaf hij niet meer weg. Jubelend kwam hij over de finish. „Mooi om de Europese titel in eigen land te veroveren”, reageerde de alsnog uitgelaten Van Gendt.

Hoewel de Bosschenaar gezien zijn prestaties aan de kwalificatie-eisen voldoet om naar de Olympische Spelen te mogen, is hij afhankelijk van de keuze van De Bever. „Op dit moment zou ik hem blind selecteren”, gaf de coach aan. „Hij is mijn beste rijder, maar er kan nog veel gebeuren.”