Heineken brouwt in Birma

Heineken steekt 54 miljoen euro in bierbrouwerij nabij Rangoon. Foto EPA

Heineken kan eindelijk bier brouwen in Birma. Het Nederlandse concern heeft afgelopen weekend een brouwerij geopend in de buurt van Rangoon. De brouwerij biedt werk aan meer dan tweehonderd mensen en produceert 330.000 hectoliter bier per jaar.

Eigenlijk zou Heineken al in 1996 een brouwerij in het land in Zuidoost-Azië hebben. Dat ging op het laatste moment niet door vanwege de omstreden militaire dictatuur. Heineken vertrok om reputatieschade te voorkomen. Inmiddels is de politieke situatie verbeterd en keren grote westerse bedrijven terug.

Voor Heineken vormt Birma een interessante groeimarkt. Er wonen meer dan 53 miljoen mensen die nu jaarlijks drie liter bier per persoon drinken. Dat kan alleen maar meer worden, denkt Heineken. Nederlanders drinken zo’n 72,6 liter bier per persoon per jaar. Met de bouw van de brouwerij was bijna 54 miljoen euro gemoeid. (ANP)