Betrokken landen MH17 vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal

Maleisische soldaten dragen vlaggen van de landen waarvan landgenoten zijn omgekomen bij de crash van MH17 tijdens een herdenking vooruitlopend op de éénjarige herdenking van de ramp.
Maleisische soldaten dragen vlaggen van de landen waarvan landgenoten zijn omgekomen bij de crash van MH17 tijdens een herdenking vooruitlopend op de éénjarige herdenking van de ramp. Foto AFP/Manan Vatsyayana

De landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar het neerhalen van vlucht MH17 hebben de VN-Veiligheidsraad verzocht een internationaal strafhof op te richten. Het is maar de vraag of het hof er komt aangezien Rusland, een land met vetorecht, zich heeft uitgesproken tegen een tribunaal.

Onder andere persbureau ANP en het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken melden het officiële verzoek. Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne vinden dit de beste manier om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de slachtoffers. Volgens de betrokken landen zou een internationaal gerechtshof passen bij de gevolgen van de crash voor de internationale gemeenschap. Maleisië is momenteel tijdelijk lid van de Veiligheidsraad.

Luchtoorlog

Eind juni werd bekend dat Nederland wil aansturen op een internationaal tribunaal. Strafrechtexperts hebben gezegd dat dit een slecht idee is, omdat de kans op succesvolle vervolging van de daders door deze stap niet groter zou worden.

Justitie heeft eerder verklaard dat het toestel op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk is neergehaald door een Boekraket. Het onderzoek van de afgelopen maanden heeft justitie in die opvatting gesterkt. Het internationaal strafrechtelijk team dat de vliegramp met de MH17 onderzoekt, heeft ongeveer honderd getuigen gehoord.

Uit een reconstructie van NRC Handelsblad bleek dat in het luchtruim boven Oost-Oekraïne op 16 en 17 juli 2014, de dag dat de MH17 werd neergehaald, een complete luchtoorlog plaatsvond. Rusland heeft toegegeven dat het vliegtuig vermoedelijk met een Boekraket is neergeschoten, maar dat de raket door Oekraïne is afgevuurd.

Komende vrijdag is het een jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Lees de reconstructies:Er vliegt een vogeltje in uw richting, Kostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van afgelopen weekend.