Economie

Acht tips voor als je doorwerkt in de zomer

Foto iStock

Maandag, de werkdag begint weer. Althans, voor de mensen die de hele zomer doorwerken, terwijl het steeds leger wordt op kantoor.

60 Procent van de Nederlanders ging vorig jaar op vakantie tussen juni en augustus, blijkt uit het het Continu Vakantieonderzoek NBTC-NIPO. Gemiddeld gaan we drie keer per jaar. Acht tips voor alle anderen die doorwerken.

1. Relativeer

Vakantie vermindert de werkstress, blijkt uit onderzoek. “Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen beter is om op vakantie te gaan,” relativeert arbeidspsycholoog Wilmar Schaufeli.

“Er zijn ook mensen voor wie naar het buitenland gaan veel stress oplevert. Of je kunt je er juist bewust van worden dat je relatie niet goed zit, bijvoorbeeld.”

En trouwens, dat positieve vakantie-effect verdwijnt snel zodra we weer werken.

2. Zorg dat je er iets voor terugkrijgt

Werk jij door omdat je zelf niet weg wil? Of doe je het alleen voor collega’s? Bedrijfsarts Rob Hoedeman van ArboNed:

“Het is belangrijk dat wat jij doet in evenwicht is met wat je ervoor terugkrijgt. Het is goed om in anderen te investeren, dan gunnen zij jou over het algemeen later in het jaar ook weer wat. Een interessantere opdracht, bijvoorbeeld.”

3. Bepaal je eigen werktijden

Eén van de redenen waarom mensen minder gestresst zijn op vakantie dan op werk, is omdat ze zelf hun tijdsindeling kunnen bepalen. Maar zijn er op je werk minder vergaderingen en andere verplichte bijeenkomsten, dan kun je - in overleg - best wat flexibeler zijn. Begin eens wat later of juist eerder, zodat je overdag een tijdje vrijaf kunt nemen - zeker een goed idee als je je werk ook thuis kunt afmaken.

4. Neem niet ál het werk over

Eén van de valkuilen van de doorwerker: te veel taken van anderen overnemen. De taken van vakantie vierende collega’s komen vaak bij één persoon terecht. “Maak van te voren goede afspraken met collega’s over welke taken je wel of niet overneemt”, adviseert Hoedeman daarom.

5. Denk dieper na

Als je minder te doen hebt op korte termijn, bijvoorbeeld omdat je goedkeuring nodig hebt van een manager die er zelf niet is, dan kun je je werktijd goed gebruiken voor de ingewikkelder klussen, tipt zakenblad Forbes. Denk alvast na over de strategie voor projecten die in de herfst moeten gebeuren, bijvoorbeeld.

6. Richt je op de achterblijvers

In plaats van balen dat de zon buiten schijnt, en jij binnen zit, kun je het ook als iets positiefs zien dat jij en een paar anderen nog doorbikkelen. Klaag niet teveel, maar maak er wat leuks van. Neem een doos waterijs mee als je van een afspraak komt, lunch wat langer.

7. Laat je kinderen thuis

Heb je kinderen? En zijn ze vrij? Je kunt ze natuurlijk laten langskomen op je werk, maar dat kan ergernis opwekken. Neem liever af en toe een dag vrij om tijd door te brengen met je familie.

8. Houd het koel

Last but not least: zet de airco hoog. Productiviteit is het hoogst bij 21 graden Celcius, blijkt uit Fins onderzoek. Elke graad boven de 25, zorgt voor 2 procent productiviteitsverlies:

Bron: Seppänen et al 2006

Bron: Seppänen et al 2006