Zuid-Soedan stuurt diplomaat land uit na kritisch VN-rapport

Een Zuid-Koreaanse medewerker van VN-vredesmissie in Zuid-Soedan.
Een Zuid-Koreaanse medewerker van VN-vredesmissie in Zuid-Soedan. Foto EPA

Zuid-Soedan heeft Mary Cummins, hoofd van de VN-missie in de noordelijke staat Unity, het land uitgezet. Dat laat de vice-gouverneur van deze provincie weten aan persbureau AP. Het is een reactie op de publicatie van een kritische VN-rapport over grootschalige verkrachtingen in het land.

Anderhalve week geleden publiceerde de VN-missie in Zuid-Soedan (UNMISS) een rapport waaruit blijkt dat soldaten van het Zuid-Soedanese regeringsleger en aangesloten milities talrijke vrouwen en meisjes hebben ontvoerd, verkracht en levend verbrand.

Al eerder humanitair coördinator het land uitgezet

Volgens Mabek Lang, vice-gouverneur in het Zuid-Soedanese Unity is de beslissing om Cummins het land uit te zetten genomen tijdens een vergadering van het kabinet. De voorlichter van UNMISS laat aan AP weten dat de VN-missie de berichten kent dat Cummins niet terug mag keren naar haar post, maar volgens een woordvoerder van de Zuid-Soedanese president is er nog geen officieel verzoek binnengekomen van de staat Unity om de VN-diplomaat de toegang tot het land te ontzeggen.

Afgelopen mei stuurde Zuid-Soedan al de humanitair coördinator Toby Lanzer het land uit. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lilliane Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reageerden toen zeer kritisch over deze actie.

“Dit is een onacceptabele stap. Omdat Lanzer zich als geen ander heeft ingezet voor ondersteuning aan de bevolking die op de vlucht is geslagen voor het oorlogsgeweld in Zuid-Soedan.”

Vorig jaar besloot Nederland de hulp aan Zuid-Soedan die via de centrale regering loopt op te schorten omdat er geen einde kwam aan het geweld en de humanitaire crisis in het land. De Nederlandse regering geeft nog wel noodhulp.

Het jonge land Zuid-Soedan, dat zich op 9 juli 2011 afscheidde van Soedan, is sinds 2013 verwikkeld in een hevige burgeroorlog dat aan al meer dan tienduizend burgers het leven heeft gekost.