‘Vooruitgang’ in eurogroep, maar ‘grote kwesties’ nog onopgelost

Bij de eurogroepvergadering van vanmiddag zijn de onderhandelende partijen “ver gekomen”, maar een aantal “grote kwesties” rond Griekenland zijn nog onopgelost en moeten vanavond besproken worden door de regeringsleiders. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vanmiddag na afloop van de eurogroep.

Dijsselbloem was na de eurogroep van vanmiddag voorzichtig optimistisch over een akkoord met de Grieken.
Dijsselbloem was na de eurogroep van vanmiddag voorzichtig optimistisch over een akkoord met de Grieken. Foto AFP / Thierry Charlier

Bij de eurogroepvergadering van vanmiddag zijn de onderhandelende partijen “ver gekomen”, maar een aantal “grote kwesties” rond Griekenland zijn nog onopgelost en moeten vanavond besproken worden door de regeringsleiders. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vanmiddag na afloop van de eurogroep.

Al het hele weekend wordt er in Brussel koortsachtig overleg gevoerd over de Griekse crisis. Urenlang overleg in de eurogroep leverde gisteravond niets op, waarna de ministers van Financiën van de eurolanden hun besprekingen vanochtend hervatten. De ministers hebben een concept-tekst naar de regeringsleiders gestuurd, die daarover vanavond verder praten op de speciale eurotop over Griekenland. Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso twitterde de belangrijkste punten uit het nieuwste plan:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Stubb #Finland: aanscherping hervormingen in #Griekenland nodig op gebied van arbeidsmarkt en btw
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Stubb #Finland: 3 eisen 1. vóór 15 juli moeten sommige wetten door Grieks parlement 2. aanscherping hervormingen 3. privatiseringsfonds

De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb, zei na afloop van de eurogroep dat de Grieken uiterlijk woensdag al een aantal hervormingen moeten hebben voorgelegd aan het eigen Griekse parlement. Ook moeten de Grieken stappen zetten met de oprichting van een fonds voor de verkoop van overheidsbezittingen. En daarnaast moet Athene een aantal hervormingen verder aanscherpen. Stubb had het over een “goed voorstel”.

Tsipras: akkoord mogelijk als alle partijen willen

Op de top van de regeringsleiders vanavond moet blijken of er nog voldoende politieke wil is om op het pad van verder overleg door te gaan. De Griekse premier Tsipras zei vanmiddag bij aankomst in Brussel dat een akkoord tussen Griekenland en de eurolanden mogelijk is “alle partijen dat willen”. Premier Rutte zei dat verdere hervormingen en bezuinigingen in Griekenland “de enige weg naar hulp” zijn voor de regering-Tsipras.

De Duitse bondskanselier Merkel was voorzichtig over de kansen op een akkoord. “Ik weet dat zenuwen op scherp staan, maar de voordelen van een deal moeten de nadelen overtreffen”, aldus Merkel, die stelde dat het vertrouwen in de Griekse regering is aangetast. De Franse president Hollande bezwoer dat zijn land “alles” zal doen om Griekenland in de eurozone te houden.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Afgaande op wat #Hollande en #Merkel zeggen, gaat #EuroSummit niet alleen meer om Griekenland, maar ook om Frans-Duitse ruggengraat #EU.

Volg het laatste nieuws over de eurotop in Brussel in ons liveblog.