Saoedi-Arabië blijft Jemen bombarderen ondanks bestand

De luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op steden in Jemen gaan nog steeds door ondanks de ‘humanitaire pauze’ die de Verenigde Naties afgelopen vrijdag had afgekondigd. Deze zou moeten duren tot het einde van de Ramadan.

Een verwoest gebied in de Jemenitische hoofdstad Sana'a door bombardementen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Deze luchtaanvallen gaan door ondanks de humanitaire pauze die de VN had afgekondigd.
Een verwoest gebied in de Jemenitische hoofdstad Sana'a door bombardementen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Deze luchtaanvallen gaan door ondanks de humanitaire pauze die de VN had afgekondigd. Foto REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

De luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op steden in Jemen gaan nog steeds door ondanks de ‘humanitaire pauze’ die de Verenigde Naties afgelopen vrijdag had afgekondigd. Deze zou moeten duren tot het einde van de Ramadan.

Militaire en veiligheidsfunctionarissen melden aan persbureau AP dat er ook gevechten plaatsvinden vlakbij de strategische zeestraat Bab el-Mandeb. Ongeveer vijfhonderd troepen die loyaal zijn aan de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi probeer gebieden in te nemen met luchtsteun van Saoedi-Arabië.

Ook grondgevechten gaan door

Volgens de bronnen is ook een militaire basis in de hoofdstad Sana aangevallen en een cementfabriek in de Amran provincie waarbij tien mensen gewond raakten. In deze fabriek zouden de shi’itische Houthi-rebellen wapens hebben opgeslagen. Tijdens grondgevechten in de Zuid-Jemenitische stad Taiz zouden zes doden en twintig gewonden zijn gevallen. Ook in Aden, Dhale en Marib wordt gevochten.

Ook zijn er in de nacht van zaterdag op zondag tien doden gevallen bij luchtaanvallen op de Jemenitische hoofdstad Sana’a, zo melden medische bronnen aan Reuters.

‘Kinderen dreigen te sterven door ondervoeding’

De Verenigde Naties kondigde de humanitaire pauze aan zodat alle kwetsbare inwoners van het land hulp kunnen ontvangen. Volgens de VN heeft 80 procent van de vierentwintig miljoen inwoners van Jemen humanitaire hulp nodig. Ruim twintig miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

Vlak voordat de humanitaire pauze inging liet Julien Harneis, hoofd van het UNICEF-team in Jemen, weten dat een wapenstilstand hard nodig is om de vele ondervoede kinderen te helpen.

“Onze mobiele teams en medewerkers trotseren extreem gevaarlijke omstandigheden en riskeren hun leven om kinderen en vrouwen te bereiken. Als ze dat niet doen, dan sterven waarschijnlijk meer kinderen aan ondervoeding en ziekten die we kunnen voorkomen”.

Volgens UNICEF lopen meer dan 2,5 miljoen kinderen het risico van diarree en leiden een half miljoen aan ernstige acute ondervoeding. Meer dan 1,3 miljoen kinderen hebben last van acute luchtweginfecties en 2,6 miljoen van de Jemenieten onder de 15 jaar zijn niet beschermd tegen mazelen.