Quizzen over jouw geld - hypotheek, pensioen (en nee dat is niet saai)

Beeld iStock

Het is zondag, het is vakantie, het is te warm/het regent/je verveelt je. Wat is er fijner dan een beetje quizzen?
Precies, niks. Daarom vandaag op NRC Q: Zondag Quizdag. Met een selectie van de allerleukste quizzen die we maakten. Over bedrijven, over jouw geld. Over het kantoorleven en ook over wat je doet ter ontspanning. Het is ten slotte weekend.

Geld! Je verdient het, je spaart het, je geeft het uit.

Bijvoorbeeld aan je huis

Maar hoe werkt dat, zo’n hypotheek? Weet jij dat een beetje?

Of ben je nog op zoek naar een huis? Dan zit je vast veel op Funda. Of doe je dat vooral voor je lol? Je bent niet de enige. Nederlanders kopen per maand zo’n 12.000 huizen, maar ze bezoeken 22 miljoen keer per maand de grootste huizenwebsite Funda. Verslaafd.

Of heb je juist een huis dat je aan de straatstenen niet kwijt kunt? Da’s rot, maar bekijk het ook eens van de zonnigere kant.

Of aan spullen. En daar zit btw op

De btw. Daar ging van alles aan veranderen, of niet. Dat lag er maar net aan. Nu is er een tarief van 6 procent voor ‘de meer primaire’ diensten en producten, en van 21 procent meer voor de ‘luxe’ goederen. Best helder toch. Of niet?


Het spoor helemaal bijster? Lees hier de uitleg: 6 of 21 - weet jij wat onder welk btw-tarief valt?

En je pensioen

En oh, je hebt ook geld nodig voor je pensioen. Als je dacht dat de btw een vaag gebeuren is, nee dan de pensioenen. We betalen maandelijks honderden euro’s pensioenpremie, want dat is verplicht in loondienst. Maar inspraak over wat er met die berg geld gebeurt, heb je niet. Maar misschien gaat dat veranderen.

Mocht je pensioenfonds daadwerkelijk met jou gaan overleggen over wat ze met je geld doen, dan is het natuurlijk wel handig als een beetje verstand hebt van de materie. Vandaar deze (voor pensioenbegrippen best leuke) quiz.

    • Redactie NRC Q