Paus haalt in Paraguay opnieuw uit naar ‘afgodisch’ kapitalisme

Franciscus gisteren tijdens zijn de mis in Caacupe.
Franciscus gisteren tijdens zijn de mis in Caacupe. Foto Reuters / Andres Stapff

Paus Franciscus heeft tijdens zijn rondreis door Latijns-Amerika voor de tweede keer hard uitgehaald naar het kapitalistische systeem. In de hoofdstad van Paraguay, Asuncion, riep Franciscus wereldleiders vannacht op te stoppen met het uitvoeren van beleid “dat de levens van mensen offert op het altaar van geld en winst”.

Afgelopen donderdag klaagde Franciscus in Bolivia al in ongekend harde bewoordingen het sociale onrecht in de wereld aan. Hij noemde het huidige economische systeem van puur kapitalisme “onverdraaglijk”. Hij sprak van een “nieuw kolonialisme” ten koste van de armen en zwakken.

Woorden van soortgelijke strekking gebruikte hij gisteravond in Asuncion. Franciscus vroeg internationale leiders “niet te buigen voor een economisch model dat afgodisch is” en hekelde “de dictatuur van een onpersoonlijke economie zonder echt menselijk gezicht”. Opvallend aan de toespraak in Paraguay was dat Franciscus voor het grootste deel uit zijn hoofd sprak en leek te improviseren, schrijft persbureau AP.

‘Meest glorieuze vrouwen van Amerika’

Eerder op de dag leidde Franciscus een mis in de Paraguayaanse stad Caacupe, waarin hij de vrouwen van het land prees voor het opnieuw opbouwen van Paraguay in de periode na een verwoestende oorlog in de jaren 1860. “Toen en nu vonden jullie de kracht om dit land niet zijn trotse houding te laten verliezen”, sprak de paus, die de vrouwen van Paraguay “de meest glorieuze vrouwen van Amerika” noemde.

Vandaag sluit Franciscus zijn driedaagse bezoek aan Paraguay af met onder meer een bezoek aan sloppenwijk bij Asuncion, waar volgens de lokale autoriteiten zo’n 15.000 families in grote armoede leven. Na het bezoek aan de sloppenwijk houdt de paus nog een openbare mis in de hoofdsta, waarna hij zal terugkeren naar Rome.