North Sea Jazz 2015: Dit waren de hoogtepunten van dag 2

Op dag twee maakte de nieuwe soulster Leon Bridges grote indruk, stopte Chaka Khan vroegtijdig en was The Bad Plus Joshua Redman een absoluut hoogtepunt.

De Schotse soulzanger Paolo Nutini op North Sea Jazz 2015.
De Schotse soulzanger Paolo Nutini op North Sea Jazz 2015. NRC / Andreas Terlaak

De tweede festivaldag was geen dag van grote uitbundigheid, wel van kwaliteit. NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper zag en hoorde daarbij een taaier programma voor de gemiddelde bezoeker: “Veel nieuwe namen en iets minder toegankelijk voor een breed publiek.” Maar dat ziet Kuyper juist als een uitgelezen kans om nieuwe artiesten te ontdekken. “Volgens mij is je avond geslaagd als je drie toffe concerten gezien hebt.” Dit waren de hoogtepunten van de zaterdag:

The Bad Plus Joshua Redman

Deze act mocht gisteren in de herhaling, want in 2012 speelden ze ook op NSJ. Niet zonder reden: bob, funk, pop en fusion, alles kwam aan bod bij The Bad Plus Joshua Redman. Voor Kuyper was dit optreden haar “absolute hoogtepunt”:

Dit was een combinatie van grootmachten die elkaar behoorlijk versterkten. Wat was dit een fantastisch concert. Het was machtig om te zien hoe het eigenzinnige jazztrio The Bad Plus met de saxofonist Redman die als mainstream superster geldt, de diepte in ging. Ze begrepen elkaar helemaal, gaven elkaar de ruimte, cirkelden om elkaar heen en sloegen melodieën stuk. Zeker het laatste stuk, dat zich van een ballade ontwikkelde naar een powerstuk, had de kracht van een tornado.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Steengoed: The Bad Plus Joshua Redman. Stersaxofonist bij jazztrio versterkt en verhit #nsj15 http://t.co/T0j0La5tIO

Brian Blade

Zeg je saxofonist Wayne Shorter, dan volgt vaak ook drummer Brian Blade, die zijn vaste ritme-ondersteuning verzorgt. Kuyper noteert nog een hoogtepunt van de zaterdag:

Uit deze show bleek weer hoe fenomenaal deze drummer is. Ongelofelijk met hoeveel energie hij speelt, en het spelplezier ervan af spat. Hij zit echt te glunderen als de flow lekker is, en hij met de musici tot grote hoogten komt. Zijn Fellowship Band heeft goede blazers, met onder meer saxofonist Myron Walden die een memorabele solo had. Brian Blade had het druk; later zag ik hem nog drummen bij het concert van saxofonist Wayne Shorter in wiens band hij al jaren een vaste waarde is.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Drummer Brian Blade. Wat een spelplezier spat van hem af. En wat een krankzinnig roffelvuur (#drummermuppetshow) #nsj15

Paolo Nutini

‘Jenny Don’t Be Hasty’, ‘New Shoes’, van die radiovriendelijke pophits ken je Nutini misschien. De Schotse zanger gaf een waanzinnige show op het hoofdpodium van The Nile-zaal. Van Stapele was erbij:

“Nutini zei het zo: ‘You may have guessed it but there is not much jazz here. En daar trok hij een semi-verontschuldigend gezicht bij. Jazz of niet, dat zou geen rol moeten spelen bij iemand met zo’n excellente stem. Nutini beheerst zijn instrument – zijn speciale, rauwe, kleurrijke stem – geweldig en was goed in vorm, in onder meer een fantastische vertolking van ‘Iron Sky’. Mooi, eigen materiaal, gebracht door een muzikant die geweldig in zijn vel zit, daar kom je voor naar zo’n festival.

Twitter avatar KNettenbreijers Karin Nettenbreijers #NSJ15 @PaoloNutini great voice, briljant band!! Perfect atmosphere 🎶🎶🎶 http://t.co/AhxfbCpybv

Leon Bridges

Zijn debuutalbum Coming Home is pas drie weken uit, en nu al opende de 25-jarige soulzanger Leon Bridges uit Texas voor een afgeladen Congo-tent. Van Stapele:

“Zijn stem klonk als die van de oude grote soulmannen. Op plaat klinkt het iets te retro, live wordt het meer zijn eigen stijl en gaat het meer leven. Het was geraffineerde stijlvolle soul. Hoewel hij net gedebuteerd is, was de Congo-tent superdruk en overvol. Hij had best al op een groter podium kunnen staan. Dat was qua kwaliteit van zijn muziek en zang zeker terecht. Voor een genre waarin de bekende zangers hun teksten doorleefd hebben, is het bij hem nog wel wat clean.”

Twitter avatar stoolz Jef Sloot Sterk optreden Leon Bridges #NSJ15 http://t.co/s3SkbJbcmv

Chaka Khan

Het optreden van zangeres Chaka Khan verliep gisteren niet geheel volgens plan. Ze kondigde wel aan dat ze weg zou gaan, maar het bleef een teleurstelling voor de fans toen ze vroegtijdig met haar optreden moest stoppen vanwege stemproblemen. Saul van Stapele:

“Dat ze inmiddels slecht bij stem is, valt al jaren op, ze teert erg op haar hits. Nu moest ze al halverwege haar show afbreken wegens stemproblemen. Haar ervaren band ving het gemis op met een solerende drummer, achtergrondzangeressen die hun moment pakten en een gastoptreden van een flink uithalende Jett Rebel met het nummer ‘Tell Me Something Good’. Opvallend: een flink deel van de zaal bleef door klappen, dansen en filmpjes maken van een band zonder frontvrouw. Maar de muziek staat als een huis, dus als je ‘Ain’t Nobody’ inzet, dan gaat het toch wel los.”

Het moment waarop Chaka Khan haar show beëindigde:

Eerder op de dag kreeg Khan nog een oeuvre-award van Radio 6:

Twitter avatar ChakaKhan Chaka Khan Thank you @NPORadio6 for the 2015 Icon Award!! I AM SO HONORED!!!

Hier kijken we morgen naar uit

Amanda Kuyper:

Trompettist Avishai Cohen.

Saul van Stapele:

Lianne La Havas. Ze komt met een nieuwe plaat eind juli met tof materiaal, ik ben heel benieuwd naar haar nieuwe show.

Nrc.nl doet de komende dagen verslag van de 40e editie van North Sea Jazz. Lees de hoogtepunten van dag 1 terug, lees morgen het verslag van de laatste festivaldag.