Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drugsbaas El Chapo ontsnapte via tunnel van 1,5 kilometer lang

Mexico’s meest notoire drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is gisteravond via een tunnel ontsnapt uit een zwaarbewaakte gevangenis. Het is de tweede keer dat de baas van het gevreesde Sinaloa-kartel is ontsnapt.

Joaquin 'El Chapo' Guzman op archiefbeeld. De drugsbaas is uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnapt.
Joaquin 'El Chapo' Guzman op archiefbeeld. De drugsbaas is uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnapt. Foto ANP/EPA/MARIO GUZMAN

Mexico’s meest notoire drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is gisteravond via een tunnel ontsnapt uit een zwaarbewaakte gevangenis. Het is de tweede keer dat de baas van het gevreesde Sinaloa-kartel is ontsnapt.

Guzmán is voor het laatst gezien toen hij ‘s avonds ging douchen. Nadat zijn cel werd gecontroleerd bleek dat hij was verdwenen. Uit een zojuist gehouden persconferentie blijkt dat er in Guzmáns cel een tunnel is aangetroffen die meer dan 1,5 kilometer lang is. De tunnel kwam uit in een pand in aanbouw en was voorzien van trappen en een ventilatiesysteem. Daarnaast trof de politie een motor aan waarmee afgegraven aarde werd afgevoerd.

Een zoekoperatie in het gebied rondom de gevangenis bij Mexico Stad is inmiddels in volle gang. Uit voorzorg is het vliegveld van het nabijgelegen vliegveld Toluca stilgelegd. Ook zijn alle snelwegen afgezet.

Twitter avatar Imagen_Mx Imagen Radio La Comisión Nacional de Seguridad confirmó la evasión de reo de El Chapo Guzmán http://t.co/zYm07rtni3

Inmiddels zijn achttien mensen naar Mexico Stad meegenomen voor verhoor over Guzmáns ontsnapping.

Tweede uitbraak

El Chapo (De Kleine) werd in februari vorig jaar gearresteerd in de badplaats Mazatlan. Hij wordt gezien als één van de grootste drugsbazen van Mexico. Onder zijn leiding werd het Sinaloa-kartel een van de machtigste drugsbendes in het land. Het kartel kreeg na een bloedige strijd met andere bendes de controle over een aantal belangrijke drugsroutes naar de VS en was in meer dan vijftig landen actief. Guzmán vergaarde een enorm fortuin, wat hem zelfs in de miljardairslijst van het zakenblad Forbes deed belanden.

Het is niet de eerste keer dat Guzmán ontsnapt uit de gevangenis. In 2001 zat hij vast in Jalisco, waar hij wist te ontsnappen door zich in een wasmand te verbergen. Het personeel was omgekocht. Guzmán zat toen een straf van twintig jaar uit en had er al acht jaar op zitten.