Teruglezen: Grieken krijgen snoeiharde eisen, nachtwerk in Brussel

Wat je van vandaag moet weten

  • De regeringsleiders van de eurozone gaan tot (diep) in de nacht verder met het praten over een onderhandelingsakkoord met de Grieken. De basis vormt een voorstel dat uit de Eurogroep, waarin de ministers van Financiën van de eurozone zitten, is gerold. Wij stoppen er voor vandaag mee, maar zijn morgenochtend al vroeg weer bij jullie. Voor nu een overzicht met de belangrijkste ontwikkelingen van vandaag.
  • De eurolanden hebben de duimschroeven bij de Griekse premier Alexis Tsipras nóg verder aangedraaid. De vergadering van de Eurogroep vanmiddag leverde een document op met daarin een lijst draconische eisen waaraan de Grieken moeten voldoen, wil een derde steunpakket überhaupt nog bespreekbaar blijven.
  • Zo moet Griekenland versneld hervormingen, onder meer op het gebied van de btw, belastingen en pensioenen, door het parlement krijgen. Dat moet uiterlijk woensdag al zijn gebeurd. Haalt Tsipras de deadline, dan kan hij hoogstwaarschijnlijk al snel de noodzakelijke financiering vanuit de EU krijgen die nodig is voor onder meer enkele afbetalingen, aan de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld.
  • Interessant aan het document van de eurogroep is dat nadrukkelijk de optie voor een tijdelijke Grexit, dus dat Griekenland de eurozone verlaat bij wijze van 'time-out', open wordt gelaten mocht het Griekse parlement niet meewerken.
  • Het niet meewerken van het Griekse parlement is een reële optie, Tsipras komt nu voor heet politiek vuur te staan eigen land. De hervormingen zoals Griekenland die donderdag presenteerde, kwamen erdoorheen, maar nu worden er extra garanties gevraagd. Binnen de eigen Syriza-partij heeft Tsipras te maken met dissidenten die de hervormingen en bezuinigingen in het land niet zien zitten en er wordt gespeculeerd dat deze mogelijk weggestuurd en vervangen zullen worden. Ook zou Tsipras een regering van nationale eenheid kunnen vormen, met daarin bijvoorbeeld het tot hervormingen bereide To Potami. Maar volgens bronnen heeft de partij vanavond gezegd niet te willen deelnemen aan zo'n coalitie.
  • Vanuit Griekse kringen is er sowieso negatief gereageerd op de harde eisen. De regering zou het Eurogroepdocument "heel slecht" hebben genoemd
  • Een belangrijk struikelblok bij het ingaan van de nacht vormt het feit dat Duitsland erop aandringt dat Griekenland pas steun krijgt als er voor 50 miljard euro aan nog te privatiseren staatseigendommen worden ondergebracht in een apart, nieuw op te zetten fonds. Onderpand moet het zijn. Athene zou het fonds beheren, maar "relevante Europese instellingen" zouden toezicht houden. Martin Schulz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement noemde deze eis vandaag nog riskant. Want het risico bestaat dat Griekenland zich vernederd voelt. Voor zover dat nu misschien nog wel niet het geval is.

Eurotop weer geschorst

De Eurotop is opnieuw voor enige tijd onderbroken, zodat er in kleinere kring over een specifiek onderwerp (welk precies is onduidelijk) verder gepraat kan worden:

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat Second break for consultations. Some progress at #EuroSummit but still way to go -JM

Tsipras gaat de Syrizadissidenten wegsturen

Onze correspondent Marloes de Koning schrijft morgen in nrc.next al dat het "voor de hand ligt" dat Tsipras de parlementariërs binnen zijn eigen Syriza zal wegsturen die tegen de vergaande bezuinigingen zijn die nog door het Griekse parlement moeten, volgens bronnen van de Griekse krant Katherimini zou dat inderdaad het plan zijn.

Een eerste voorpagina

Er wordt nog verder gepraat in Brussel, wellicht nog wel uren, maar er moeten natuurlijk al kranten zakken. De voorpagina van The Guardian blijft in ieder geval qua kop wel actueel. Want dit is inderdaad wel een beetje de consensus over het pakket eisen dat Griekenland mee lijkt te krijgen.

Twitter avatar guardiannews Guardian news Guardian front page, Monday 13 July 2015: Europe takes revenge on Tsipras http://t.co/lcyvzJzAX3

En hoe gaat dit straks bij thuiskomst, politiek gezien?

De Griekse premier Alexis Tsipras had al een enorm nederige buiging voor Europa gemaakt, en die situatie lijkt door Europa nog even optimaal benut te worden. Tsipras moet straks naar huis met een "dik pak huiswerk", zo schrijft onze correspondent Marloes de Koning morgen in nrc.next. En dat zal politiek gezien zijn effect hebben:

De regering moet heel erg snel bewijzen in staat te zijn tot ingrijpende hervormingen. Dat zal Tsipras met zijn huidige kabinet naar alle waarschijnlijkheid niet lukken.

Om effectief te kunnen regeren, moet de premier zowel binnen zijn kabinet als zijn partij Syriza urgent orde op zaken stellen. Na zijn diepe buiging voor de eisen van de EU en het IMF wordt daar steeds openlijker gemuit. Wat voor de meerderheid van de bevolking nog maar nipt te verteren is, is dat niet voor zijn eigen socialistische partij.

Een mogelijkheid die op tafel ligt, is dat er morgen wellicht al een kabinet van nationale eenheid komt, met daarin het tot hervormingen bereide To Potami, Syriza en de ultrarechtse partij Onafhankelijke Grieken.

"Het ligt voor de hand dat de ministers die zich nu van stem onthielden, voornamelijk oud-communisten van de linkervleugel binnen Syriza, daarin worden vervangen door bewindslieden van de nieuwe coalitiepartijen. Ze staan onder druk om ook hun zetel in het parlement op te geven."

Griekse regering wil akkoord op top

Het voorstel met de bijbehorende eisen dat er nu ligt, is een bijzonder hard gelag voor de Grieken, maar die zien wel graag dat er op de huidige Eurotop een akkoord komt. Zo niet, dan vreest de regering voor een ineenstorting van de Griekse banken. Dat meldt een functionaris volgens persbureau AP.

Wie staan er eigenlijk open voor een Grexit?

Een Grexit verdeelt de eurozone momenteel volledig. Er zijn landen die ervoor openstaan, waaronder Nederland en Duitsland, en landen die koste wat koste willen voorkomen dat Griekenland de eurozone verlaat. The Guardian maakte een handig overzicht waarin staat hoe de landen in de kwestie staan.

Staan open voor Grexit: Nederland, Duitsland, België, Slowakije, Oostenrijk, Finland, Letland, Litouwen, Malta.
Twijfelen, maar vermijden het liever: Ierland, Portugal, Slovenië, Estland, Cyprus
Willen absoluut geen Grexit: Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg

Protesthashtags

Grieken zijn de straat op gegaan in Athene en ook op Twitter is er (Grieks en non-Grieks) verzet tegen de laatste berichten (en dan vooral harde eisen) vanuit Brussel. Twee hashtags die het momenteel goed doen: #TsiprasLeaveEUSummit (Tsipras, verlaat de Eurotop) en #ThisIsACoup (dit is een staatsgreep).

Twitter avatar nachomart_klion Ignacio Martínez #ThisIsACoup against all european people, not only the greeks.

Twitter avatar northaura spyros gkelis #ThisIsACoup so #TsiprasLeaveEUSummit before it's too late for all of us


De wandelgangen

Officiële informatie uit de gesprekken die momenteel in Brussel worden gehouden is er bijna niet, maar via functionarissen druppelt bij vlagen informatie binnen. Zo zou het document met de strenge eisen van de Eurogroep volgens een Griekse functionaris maar een 'samenvatting van ideeën' zijn:

Twitter avatar FGoria Fabrizio Goria EUROGROUP DOCUMENT WAS SYNOPSIS OF IDEAS - OFFICIAL - MNI #Greece

De Griekse regering zou het document bovendien als "heel slecht" beschouwen:

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Greek govt views #Eurogroup text as 'very bad', BBG reports citing Greek Official.

Wat gebeurt er momenteel eigenlijk?

Er wordt nu door de regeringsleiders van de eurozone gepraat over het document dat de Eurogroep, waarin de ministers van Financiën van de eurozone zitten, heeft opgesteld. Daarin staan snoeiharde eisen waaraan Griekenland moet voldoen, veelal al voor aankomende woensdag, om onderhandelingen over een nieuw noodpakket nog mogelijk te laten zijn. Het gaat onder meer om flinke hervormingen van het pensioenstelsel en de btw door het parlement krijgen. Ook interessant: de optie voor een tijdelijk Grexit, een 'time-out' uit de eurozone, is in het document als optie behouden mocht er geen akkoord komen.

Maar dit is geen definitief voorstel. Vooral in de marge zullen hoofdrolspelers met elkaar hierover overleggen, zodat er, is de hoop, een definitief onderhandelingsakkoord komt waarmee alle partijen vooruit kunnen.

Concept Eurogroep (beter leesbaar)

Voor wie foto's van printjes niet echt heel duidelijk waren, de Financial Times heeft een duidelijke pdf van het eurogroepdocument op zijn site gezet. Lees het hier.

Nog een bilateraaltje

Een van vele verwachte van deze avond, en waarschijnlijk ook lange nacht. De Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, zou in gesprek zitten met Wolfgang Schäuble (Duitse minister van Financiën) en Michel Sapin (Franse minister van Financiën).

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis In Dec meeting, Venizelos reportedly warned Tsipras creditors would "screw" him if he rushed to be PM. Tsipras was convinced not so #Greece

Beeld van protest in Athene

In Athene hebben zich demonstranten verzameld om te protesteren tegen de eisen waaraan Griekenland moet voldoen voor gesprekken over nieuwe steun.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Het eerste, vast niet het laatste, protest tegen de eisen begint nu. #Syntagma http://t.co/UxRnR4H9PE

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Anarchisten komen er nu ook aan. #Syntagma http://t.co/fCncMlDKW9

De oproerpolitie staat klaar voor het geval de demonstratie in Athene uit de hand loopt.

De oproerpolitie staat klaar voor het geval de demonstratie in Athene uit de hand loopt. Foto Reuters/ Yannis Behrakis

Minister van Financiën VS bemoedigd

Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft gezegd 'bemoedigd' te zijn door berichten dat er enige vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met Griekenland. Hij zei dit volgens Reuters na een gesprek met de Griekse premier Tsipras. Volgens Lew is er flexibiliteit van alle partijen nodig. Daarnaast zei hij dat voor het herstel van het vertrouwen in Griekenland er een programma moet worden geïmplementeerd en dat de schuld duurzamer gemaakt moet worden.

Volledige eurogroepdocument van vier pagina's

Ed Conway van Sky News maakte foto's van het volledige document met eisen van de eurogroep aan de Grieken. Die zijn hier te vinden.

Onze correspondent over de eisen

Het eisenlijstje van de eurogroep aan de Grieken is 'snoeihard', zo zegt onze correspondent Marloes de Koning vanuit Athene:

"Het klinkt zeker hard. De eisen draaien om garanties omdat het vertrouwen volledig ontbreekt. Garanties voor een onafhankelijk ambtenarenapparaat, onafhankelijke instanties zoals het statistiekbureau en de garantie dat de vroegere trojka toezicht kan blijven houden en dat privatiseringen niet worden stopgezet."

Eerder wezen Grieken voorstel trojka in Athene nog af

Uit het volledige document van de eurogroep zou volgens persbureau AP blijken dat de Grieken akkoord lijken te zijn gegaan met een reeks eisen van de schuldeisers die ze eerder nog hadden afgekeurd. Zo staat in het lijstje met voorstellen dat Griekenland accepteert dat er functionarissen van de trojka enige uitvalsbasis blijven behouden in Athene.

Bilateraaltjes beginnen: Tsipras gaat met Merkel, Tusk en Hollande praten

De eurotop is zojuist geschorst door Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad, zo meldt een woordvoerder op Twitter. Nu beginnen de 'bilateraaltjes', de gesprekken in de marge van de top. Die moeten de deelnemende regeringsleiders de mogelijkheid geven tot een compromis te komen.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann Tusk @eucopresident has suspended #EuroSummit on #Greece for bilateral meetings in search of compromise http://t.co/7xE1j89JZg

De Griekse premier Alexis Tsipras zal gaan praten met onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de eerdergenoemde Tusk, zo schrijft Reuters.

Tijdelijke Grexit blijft bespreekbaar

Een tijdelijke Grexit, een plan waarmee Duitsland eerder kwam en dat door de Franse president François Hollande al werd afgekeurd, blijft bespreekbaar. Dat blijkt althans uit het volledige document van de eurogroep, in handen van persbureau AP.

Griekenland zou "snelle onderhandelingen over een time-out van de eurozone moeten krijgen met mogelijke herstructurering van de schuld" moeten krijgen als er geen akkoord over een nieuw steunprogramma komt.

Twaalf dingen zelfs voor woensdag

Volgens Politico moeten de Grieken van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, zelfs twaalf hervormingen door hun parlement krijgen per aanstaande woensdag (15 juli), wil een derde steunpakket een mogelijkheid blijven.

Tara Palmeri van Politico Europe:

Twitter avatar tarapalmeri Tara Palmeri Here's the list of reforms in the #Eurogroup draft that Greek government has to pass by Wednesday to get bailout http://t.co/nEF8OmDBiA

Nieuwsbericht over eurogroep

Lees ook nog ons nieuwsbericht over het resultaat van de eurogroep van vanmiddag: vooruitgang, maar nog grote kwesties onopgelost.

Bron van RTL Z: hieraan moeten Grieken voldoen

Hieraan zou Griekenland volgens een bron van RTL Z-journalist Bart Reijnen moeten voldoen om uitzicht te blijven houden op een derde steunpakket. En veel tijd zouden ze niet krijgen voor enkele flinke hervormingen.

Twitter avatar BartReijnen Bart Reijnen 1. Wet doorvoeren op het gebied van BTW

Twitter avatar BartReijnen Bart Reijnen 2. Wet doorvoeren op het gebied van penioenen. 3. Een onafhankelijk statistiekbureau 4. Automatische rem op uitgaven..

Twitter avatar BartReijnen Bart Reijnen 5. Civil Justice (juridische procedures versnellen) 6. Bankresolutie (BRDD) doorvoeren zodat bail-in mogelijk wordt

Twitter avatar BartReijnen Bart Reijnen Meeste van die dingen moeten voor 15 juli, behalve laatste daarvoor krijgen ze een week de tijd

Het noodpakket zou 82 tot 86 miljard euro behelzen. Netto komt dat eerder neer op 50 miljard euro, want er zit nog IMF-geld, winsten op obligaties en geld uit het oude steunpakket bij.

Griekse reders vrezen einde fiscale voordelen

Griekse scheepvaartondernemers wachten met ingehouden adem de onderhandelingen in Brussel over de financiële toekomst van hun land af. Zij vrezen dat een einde komt aan belastingvoordelen die het jarenlang zeer aantrekkelijk maakten om gevestigd te blijven in het Zuid-Europese land. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vanmiddag.

Griekse rederijen exploiteren ongeveer een vijfde van alle koopvaardijschepen in de wereld, en hebben meer dan de helft van de Europese vloot in handen. De sector is goed voor 7,5 procent van de totale Griekse economie en voorziet zo'n 200.000 mensen van werk. Door allerlei belastingvrijstellingen vormen de reders voor de Griekse fiscus echter al jaren een relatief kleine bron van inkomsten.

In beeld: Dijsselbloem staat pers te woord

Foto EPA / Thierry Charlier

Foto EPA / Thierry Charlier

Meer details over voorstel eurogroep

De Finse minister van Financiën Stubb gaf zojuist meer details over de voorstellen die de eurogroep naar de regeringsleiders heeft gestuurd:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Stubb #Finland: 3 eisen 1. vóór 15 juli moeten sommige wetten door Grieks parlement 2. aanscherping hervormingen 3. privatiseringsfonds

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Stubb #Finland: aanscherping hervormingen in #Griekenland nodig op gebied van arbeidsmarkt en btw

Dijsselbloem: we zijn een eind gekomen

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf zojuist een korte verklaring na afloop van de eurogroep. Hij zei dat "we een eind zijn gekomen", maar dat de regeringsleiders vanavond nog een anatal "grote kwesties" moeten oplossen:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: zijn een heel eind gekomen, aantal 'grote dingen' staan nog open. Nu moeten EU-leiders het zeggen. 'It's up to them'

Concept-tekst naar regeringsleiders

Nieuws van onze correspondent in Brussel over hoe nu verder:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Eurogroep gaat concepttekst overhandigen aan #EU-leiders. Staan nog veel dingen 'tussen haakjes'. Regeringsleiders moeten het nu oplossen

Eurogroep afgelopen - 'vooruitgang geboekt'

De bijeenkomst van de eurogroep is voorbij, twittert de Finse minister van Financiën Stubb. Hij schrijft dat er "vooruitgang" is geboekt:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb #Eurogroup over and out. Handover to #Eurosummit. Progress made.

Bijna vier uur, maar eurogroep nog bezig

Om 16.00 uur zou de top met de regeringsleiders van de eurolanden beginnen, maar de eurogroep is nog niet afgelopen. Naar verwachting zet de eurogroep het licht om te gaan onderhandelen over een derde leningenprogramma vanmiddag nog niet op groen, maar wordt een aanbeveling gegeven aan de regeringsleiders die samenkomen.

Naast de inhoud van de voorstellen ligt bij de regeringsleiders vanavond vooral de vertrouwensvraag op tafel. Veel eurolanden hebben na maanden van onderhandelen zonder resultaat weinig vertrouwen meer in de regering van de Griekse premier Tsipras.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Eurotop moet over 5 minuten beginnen. Maar eurogroep nog niet klaar #alletijd

Rusland overweegt steun aan Griekenland

Rusland overweegt om zeer binnenkort te beginnen met rechtstreekse energieleveranties aan Griekenland. Dit heeft minister van Energie Aleksandr Novak vanmiddag gezegd. Het is het eerste concrete en openbare Russische hulpaanbod aan Griekenland. Moskou zou direct gas kunnen leveren aan het EU-land.

Tot nu toe had Rusland volgehouden dat de financiële crisis om Griekenland binnen de EU moet worden opgelost. Vrijdag al maakte president Vladimir Poetin een opening door te zeggen dat Rusland ondanks eigen economische problemen nog steeds in staat is om andere landen te helpen.

Top gaat over meer dan Griekenland

De top van de eurolanden gaat over meer dan puur de Griekse kwestie, twittert onze correspondent Stéphane Alonso:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Afgaande op wat #Hollande en #Merkel zeggen, gaat #EuroSummit niet alleen meer om Griekenland, maar ook om Frans-Duitse ruggengraat #EU.

In beeld: Merkel arriveert in Brussel

Foto AFP /  Jean-Christophe Verhaegen

Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Merkel en Hollande gearriveerd op top

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso was bij de aankomst van Angela Merkel en François Hollande op de EU-top in Brussel. Dit is het belangrijkste wat ze te zeggen hadden:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Merkel bij aankomst in Brussel: Ik weet dat zenuwen op scherp staan, maar de voordelen van een deal moeten de nadelen overtreffen

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Merkel zegt ook dat het belangrijkste - vertrouwen - helaas verloren is gegaan #EuroSummit

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Hollande in Brussel: Frankrijk gaat alles doen om een oplossing te vinden, die Grieken in euro houdt en EU vooruit helpt gaan

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Hollande bij aankomst in Brussel: we zien nu Europa dat vastloopt en achteruit gaat - en dat wil ik niet. #EuroSummit

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Hollande voelt ook weinig voor (Duitse) plan van ,,tijdelijke Grexit".

Griekenland bereid tot ‘eerlijk’ compromis

Griekenland is bereid tot een "eerlijk" compromis. Dat verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras zojuist bij aankomst op de eurotop. Tsipras achtte een akkoord op de top mogelijk als "alle partijen dat willen." De Europeanen willen een verenigd, geen verdeeld Europa, zei hij.

Bekijk hier het korte statement van Tsipras:


Rutte: bereid te kijken naar steunaanvraag

Foto AFP / Thierry Charlier

Foto AFP / Thierry Charlier

Meer citaten van premier Rutte, die eerder in Brussel arriveerde voor de eurotop die om 16.00 uur begint:

"Voor Nederland geldt dat de enige weg naar hulp openstaat, als de Grieken bereid zijn alle noodzakelijke maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de economie weer op eigen benen kan staan."

Rutte wilde geen commentaar geven op de inhoud van het Griekse verzoek en de door Athene voorgestelde hervormings- en bezuinigingsmaatregelen:

"Wij zijn bereid te kijken naar de steunaanvraag, maar dat kan alleen als de Grieken in alle opzichten er blijk van geven alle noodzakelijk maatregelen te gaan nemen om Griekenland weer op eigen benen te laten staan."

Rutte wil ook de grootst mogelijke zekerheid dat Griekenland de maatregelen gaat doorvoeren.

Koerst eurogroep af op compromis?

Een correspondent van de Duitse publieke omroep vat een mogelijk compromis in de eurogroep als volgt samen: Europa stelt Griekenland aanvullende eisen ten opzichte van het reddingsplan dat Athene zelf donderdag indiende, waarna de Grieken als ze aan deze eisen willen voldoen de ruimte krijgen om met de geldschieters te onderhandelen over een derde steunprogramma.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Eurogroup, possible scenario: Greece gets reforms through parliament by Wednesday and then gets a bridge for negotiations about ESM bailout.

Rutte: Grieken overtuigen van maatregelen

Premier Rutte is in Brussel aangekomen voor de eurotop die straks om 16.00 uur begint. Rutte zou gezegd hebben dat de eurolanden bereid zijn met een derde steunprogramma akkoord te gaan als de Grieken voldoende maatregelen nemen. Hervormingen en besparingen zijn "de enige weg naar hulp", aldus Rutte.

Twitter avatar BartReijnen Bart Reijnen Rutte: wij zijn bereid tot aanvraag voor steun, maar Grieken moeten maatregelen nemen http://t.co/1gia0ZDDW5

In beeld: intussen in Athene...

Foto Reuters / Cathal McNaughton

Foto Reuters / Cathal McNaughton

Luxemburg waarschuwt voor tweespalt bij Grexit

Als Duitsland grote druk blijft uitoefenen op Griekenland om uit de eurozone te gaan, zorgt dat voor "een rampzalige tweespalt met Frankrijk". Daarvoor waarschuwt de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn vandaag in de Süddeutsche Zeitung. Hij reageerde op berichten dat Duitsland gisteren in de eurogroep voorstelde om Griekenland tijdelijk (voor minstens vijf jaar) uit de euro te zetten, als Athene niet met betere voorstellen komt voor financiële steun. Asselborn:

"Het zou rampzalig zijn voor de reputatie van Duitsland in de Europese Unie en de rest van de wereld als Berlijn niet de kans grijpt die is ontstaan, nu de Grieken met hervormingsvoorstellen zijn gekomen. Als Duitsland aanstuurt op een Grexit lokt het een diepgaand conflict uit met Frankrijk. Dat zou een catastrofe voor Europa zijn."

Toch een deal vandaag?

De geluiden voorafgaand aan de eurogroep waren niet al te positief, maar persbureau AP meldt dat de leiders van de eurolanden later vandaag met een gezamenlijke verklaring hopen te komen waarin staat dat de onderhandelingen met Griekenland over een derde steunpakket toch kunnen beginnen. Zo'n verklaring zou nodig zijn om de druk op de Griekse banken te verlichten, die mogelijk in het begin van de komende week zonder cash komen te zitten. De verklaring van de regeringsleiders kan voor de Europese Centrale Bank (ECB) ook doorslaggevend zijn bij een besluit over het verlengen van de noodhulp aan de Griekse banken.

De leiders van de eurolanden komen om 16.00 uur bij elkaar.

Dit zou de lijst zijn

Persbureau Reuters publiceerde zojuist de lijst met de voorstellen die nu in de eurogroep besproken zouden worden. Het zouden aanvullende eisen van Europa aan de regering van Tsipras zijn. Het is de vraag of de Griekse premier nog verdergaande voorstellen in eigen land verkocht krijgt. Tsipras kreeg vrijdag het door zijn eigen regering opgestelde (en minder vergaande) reddingsplan al met moeite door het Griekse parlement.

'Eurogroep werkt aan lijst voorstellen'

NOS-correspondent Arjan Noorlander meldt dat de eurogroep op dit moment zou werken aan een lijst voorstellen waaraan Griekenland de komende weken moet werken om in aanmerking te komen voor een derde hulppakket. Dat betekent dat de regeringsleiders van de eurolanden vanavond moeten beslissen over een zogeheten 'overbruggingskrediet': een lening die Athene nodig zal hebben om bijvoorbeeld op 20 juli een groot bedrag aan de Europese Centrale Bank (ECB) terug te betalen, voordat het derde steunprogramma dan op een later moment van kracht kan worden.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Minfins werken nu aan lijst waar Grieken stap moeten zetten. Grieken zullen weken nodig hebben. Top moet dus beslissen over brugfinanciering

Oppenheimer over de 'Grexit'

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer, wiens tekeningen in NRC te bewonderen zijn, publiceerde zojuist deze cartoon over de ontstane situatie:

In beeld: gespannen sfeer eurogroep

De vorige week aangetreden Griekse minister van Financiën Tsakalotos (links) in gesprek met zijn Finse collega Alexander Stubb voorafgaand aan het hervatten van de eurogroep. Een gezellig gesprek zal het niet geweest zijn, want Finland is vanwege de coalitieverhoudingen in eigen land erg kritisch over het geven van een derde Europese hulpprogramma aan Athene.

Foto AP / Michel Euler

Foto AP / Michel Euler

'Cash bij Griekse banken raakt op'

Kredietbeoordelaar Moody's meldt dat de Griekse banken naar verwachting in de loop van de week zonder voldoende contant geld komen te zitten als Griekenland geen akkoord bereikt met de eurolanden. De banken in Griekenland zijn al bijna twee weken dicht, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Rekeninghouders van de Griekse banken mogen nog maar maximaal 60 euro per dag opnemen bij geldautomaten en overboekingen naar het buitenland zijn verboden.

Twitter avatar ReutersJamie Jamie McGeever Greek banks have "limited" scope to handle daily deposit outflow, "will likely exhaust their liquidity resources in the coming days" Moody's

Twitter avatar ReutersJamie Jamie McGeever Daily deposit outflow from Greek banks €100-150 mln, reckons Moody's. "Outflows expected to deplete remaining liquidity by the weekend"

De Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zei gisteravond op de Griekse televisie dat de restricties voor de Griekse bankensector nog zeker twee maanden van kracht blijven, ook als er een akkoord komt met de geldschieters.

Eurogroep over Griekenland hervat

De eurogroepvergadering is zojuist, iets later dan gepland, weer hervat, meldt de Finse minister van Financiën Stubb op Twitter:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb #Eurogroup begins.

Slechts een aantal ministers wilde van tevoren iets loslaten. De verwachtingen voor een akkoord zijn laag. De Slowaakse minister Peter Kazimir, die geldt als een van meest kritische ministers tegenover Griekenland, zei bij binnenkomst dat het vanmiddag niet mogelijk is een deal te sluiten door de eurogroep. "Het gebrek aan vertrouwen is te groot." De ministers zullen hooguit een advies geven aan de regeringsleiders, die later vandaag in Brussel bijeenkomen om over Griekenland te praten. "Meer zit er niet in", aldus Kazimir.

Journalist in Brussel? Dat valt ook niet mee

Het wordt weer een lange dag in Brussel, ook voor de daar aanwezige journalisten. Onze correspondent in België Tijn Sadée, die vanuit die stad ook geregeld over Brusselse zaken schrijft voor NRC, beschrijft in een column op onze site hoe de verslaggevers in Brussel hun dagen doorkomen:

Eén van de bizarre Top-gewoontes is dat de meeste correspondenten zich keurig netjes in pak hijsen of het allermooiste mantelpakje aantrekken. Praktisch is het allerminst. Het Raadsgebouw is een verstikkende sick building waar je liever in zwembroek vertoeft.

Onze correspondent: vandaag geen deal

Onze correspondent in Athene Marloes de Koning verwacht niet dat Griekenland en de eurolanden vandaag al tot een akkoord zullen komen in Brussel:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Mijn voorspelling: er komt vandaag geen akkoord. De #Griekse regering krijgt berg huiswerk voor komende dagen mee. #PriorActions.

De "berg huiswerk" waar De Koning op doelt zijn eventuele aanvullende eisen die de eurolanden aan de Griekse regering zullen stellen voordat het licht op groen gaat voor het hervatten van de onderhandelingen over een nieuw steunpakket. Een aantal eurolanden zou willen dat de Griekse regering al komende week nieuwe bezuinigings- en hervormingsvoorstellen door het parlement loodst. Dit om Europa ervan te overtuigen dat de regering-Tsipras te vertrouwen is als het gaat om het nakomen van gedane beloften.

Franse eurocommissaris hoopt op deal

Pierre Moscovici, de Franse eurocommissaris van Economische en Monetaire Zaken, is een van de betrokkenen die bij de eurogroep aan tafel zit. Hij twittert dat "er een basis bestaat voor het openen van onderhandelingen met Griekenland". Moscovici hoopt op een akkoord vandaag:

Twitter avatar pierremoscovici Pierre Moscovici Il existe une base pour ouvrir négociations avec #Grèce. Je souhaite un accord. Il y a un chemin #Eurogroupe @EU_Commission

Italiaanse premier wil 'Grexit' voorkomen

De premier van Italië, Matteo Renzi, zal vanmiddag op de eurotop over Griekenland een stellig pleidooi houden tegen een Grieks vertrek uit de eurozone. De Italiaanse krant Il Messaggero meldde vanochtend dat Renzi Duitsland zou willen aanspreken op de harde opstelling van het land richting Athene. "Genoeg is genoeg", zou Renzi hebben gezegd. De Italiaanse premier vindt dat er een akkoord moet komen nu de regering van de Griekse premier Tsipras met voorstellen is gekomen die grotendeels in lijn zijn met wat de Europese schuldeisers eerder hebben geëist.

Italië is binnen de eurozone een van de landen die voor een soepele omgang met Griekenland is. Rome is voorstander van solidariteit binnen de eurozone en vreest dat een 'Grexit' andere landen, waaronder Italië zelf, op termijn in de problemen kan brengen.

In beeld: Finse minister arriveert in de regen

Het weer in Brussel komt aardig overeen met de stemming in de eurogroep: die is somber. Komen de ministers er straks samen uit?

Foto EPA / Olivier Hoslet

Foto EPA / Olivier Hoslet

'Niemand blokkeert een Griekse deal'

De Finse minister van Financiën Alexander Stubb zei zojuist voorafgaand aan de hervatting van de eurogroep dat niemand een Griekse deal blokkeert en dat er door de eurolanden hard wordt gewerkt aan een oplossing. Gisteren kwam het bericht uit Finland dat er binnen de regeringscoalitie onenigheid is. De Ware Finnen, een eurosceptische partij, zouden dreigen met opstappen als de andere partijen uit de coalitie zouden instemmen met een nieuwe lening voor Griekenland.

Stubb legde uit dat het voorstel van de Grieken voor een derde steunpakket op dit moment niet voldoende is. Hij wil bewijs dat de Grieken zich echt vastleggen aan de plannen, en ze ook daadwerkelijk aan uitvoeren. "We zitten erg ver nog van het type voorwaarden dat wij zouden willen hebben", zei Stubb. Volgens hem zitten de onderhandelingen tussen een drie en vier op een schaal van tien.

Maar eerst zo de eurogroep

Het 'Griekse' programma in Brussel begint vandaag met de hervatting van het overleg van de eurogroep om 11.00 uur. Dat werd vannacht om middernacht na acht uur praten geschorst. De ministers van Financiën van de eurolanden waren het toen nog niet eens over de vraag of de nieuwe Griekse voorstellen, die donderdagavond werden ingediend bij de eurolanden, voldoende zijn voor een derde Europese steunprogramma.

Naast de inhoud van de voorstellen ligt in de eurogroep ook nadrukkelijk de vertrouwensvraag op tafel. Veel eurolanden hebben na maanden van onderhandelen zonder resultaat weinig vertrouwen meer in de regering van de Griekse premier Tsipras. Naar verwachting zet de eurogroep het licht om te gaan onderhandelen over een derde leningenprogramma vanmiddag nog niet op groen, maar wordt een aanbeveling gegeven aan de regeringsleiders die vanavond samenkomen.

EU-top afgeblazen

EU-president Donald Tusk maakte zojuist bekend dat er vanavond geen top zal komen met alle 28 EU-regeringsleiders. Vanaf 16.00 uur zullen alleen de leiders van de eurolanden samenkomen in Brussel. Dat de overige leiders niet hoeven te komen, duidt erop dat de eurolanden veel tijd nodig denken te hebben voor een beslissing over de vraag of doorpraten met de Grieken zin heeft. Tusk schrijft in zijn tweet dat de euroleiders vanavond zullen doorpraten tot er duidelijkheid is of over of de onderhandelingen met Griekenland na vandaag door zullen gaan.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I have cancelled #EUCO today. #EuroSummit to start at 16h and last until we conclude talks on #Greece