Colombia belooft stopzetten militaire acties wanneer FARC wapens neerlegt

De onderhandelaar Humberto de la Calle namens de Colombiaanse regering leest in de Cubaanse hoofdstad Havana een verklaring af over het stopzetten van militaire acties tegen de FARC wanneer de rebellenbeweging zich houdt aan een wapenstilstand. Naast hem zit de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin
De onderhandelaar Humberto de la Calle namens de Colombiaanse regering leest in de Cubaanse hoofdstad Havana een verklaring af over het stopzetten van militaire acties tegen de FARC wanneer de rebellenbeweging zich houdt aan een wapenstilstand. Naast hem zit de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin Foto REUTERS/ Enrique de la Osa

Een vredesovereenkomst tussen Colombia en de FARC is weer een stap dichterbij gekomen door de belofte van de regering om geen militaire acties uit te voeren wanneer de rebellenbeweging zich houdt aan haar belofte van een wapenstilstand. Dit bestand moet vanaf 20 juli ingaan.

Dit maakten beide partijen vandaag bekend in de Cubaanse hoofdstad Havana, zo meldt Reuters.

Door militaire aanval schortte FARC wapenstilstand op

Anderhalve maand geleden bombardeerde het Colombiaanse leger posities van de FARC in het departement Cauca aan de Stille Oceaan, waar veel drugs worden gesmokkeld. Ook zette het leger een grondoffensief in. Hierbij vielen 26 doden. Daarop stopte de FARC met de wapenstilstand die sinds december gold.

Al meer dan tweeënhalf jaar onderhandelen de Colombiaanse regering en de FARC over een vredesovereenkomst. Een aantal overeenkomsten op het gebied van landhervorming, politieke deelname door de FARC, drugs en mijnen zijn al gesloten.