Gesprekken met Griekenland vandaag verder, ‘vertrouwen ontbreekt’

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord nadat het overleg over Griekenland vannacht is geschorst.
Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord nadat het overleg over Griekenland vannacht is geschorst. Foto: ANP/JONAS ROOSENS

De onderhandelingen tussen de eurogroep en Griekenland over nieuwe steun aan het land worden vandaag voortgezet nadat gisteren geen deal is bereikt. Later vandaag zullen de regeringsleiders van alle 28 EU-lidstaten samenkomen voor een Eurotop over de Griekse kwestie.

De vergadering van gisteren tussen de ministers van Financiën van de eurogroep werd rond middernacht geschorst. Voorzitter van de eurogroep, minister Dijsselbloem, laat tegenover AP weten dat de gesprekken zeer moeilijk gaan omdat er ernstige twijfels blijven over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de Griekse onderhandelaars. Dat maakt het verstrekken van een nieuw steunpakket aan Griekenland van 54 miljard euro zeer lastig.

Grieks parlement voert hervormingen door

Gevraagd naar wat er tijdens de gesprekken nog verder moet worden besproken, laat een hooggeplaatste functionaris weten dat het om “alles” gaat. Volgens de functionaris - die anoniem wil blijven - zijn de gisteren door de Grieken voorgestelde maatregelen niet specifiek en bindend genoeg. Daarnaast komen de maatregelen te laat.

Voor er miljarden euro’s aan nieuwe steun aan Griekenland worden gegeven, willen de overige leden van de negentien landen omvattende eurozone keiharde garanties hebben dat het land werk maakt van hervormingen. Ondanks dat het Griekse parlement gisteren nog een reeks ingrijpende maatregelen doorvoerde, is dat niet afdoende geweest om het vertrouwen te herstellen.

De eurogroepbijeenkomst zal om 11.00 worden hervat, vijf uur voor er een eurotop wordt gehouden met de regeringsleiders van alle EU-lidstaten. NRC zal met een liveblog verslag doen van die gesprekken.

Lees ook ons liveblog terug over de onderhandelingen van gisteren.