EU-top over Griekenland afgelast, overleg eurolanden gaat door

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos komt vanochtend aan voor het overleg van de eurogroep.
De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos komt vanochtend aan voor het overleg van de eurogroep. Foto: ANP/EPA/OLIVIER HOSLET

De EU-top over Griekenland die voor vanmiddag gepland stond, is afgelast. Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurogroep over een nieuw pakket steunmaatregelen voor Griekenland gaat wel door, net als de aansluitende bijeenkomst tussen de regeringsleiders van de eurolanden.

Dat heeft de president van de Europese Raad Donald Tusk vanochtend gemeld op Twitter. Om 16.00 zullen de regeringsleiders van de eurogroep in overleg gaan, volgens Tusk totdat er “een conclusie is over Griekenland”. Daarmee bedoelt hij dat de eurolanden wat hem betreft eerst onderling de knoop moeten doorhakken over of er na vandaag nog onderhandeld zal worden met Griekenland.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I have cancelled #EUCO today. #EuroSummit to start at 16h and last until we conclude talks on #Greece

Aanvankelijk was het de verwachting dat de ministers van Financiën van de eurolanden vanmiddag de knoop hadden kunnen doorhakken over het wel of niet akkoord gaan met een derde Europees hulpprogramma voor Griekenland. Dan had aansluitend een top met alle EU-regeringsleiders kunnen plaatsvinden over de gevolgen van wel of geen deal. Zeker in het geval van geen deal, een zogenaamde ‘Grexit’, was overleg met alle EU-regeringsleiders vandaag dringend nodig geweest.

Eurolanden hebben meer tijd nodig om op één lijn te komen

Maar na gisteravond laat is duidelijk dat de eurolanden onderling meer tijd nodig hebben voor de beslissing over doorpraten met Griekenland. De ministers van Financiën zijn het nog niet eens over de vraag of de nieuwe Griekse voorstellen, die donderdagavond werden ingediend bij de eurolanden, voldoende zijn voor een derde Europese steunprogramma. Daarover praten ze onderling vanaf 11.00 uur verder.

Naar verwachting zet de eurogroep het licht om te gaan onderhandelen over een derde leningenprogramma voor Griekenland vanmiddag nog niet op groen, maar wordt een aanbeveling gegeven aan de regeringsleiders die vanavond samenkomen. Zij moeten beslissen of de eurolanden na vandaag met Griekenland willen doorpraten. Naast de inhoud van de voorstellen ligt voor de eurolanden ook nadrukkelijk de vertrouwensvraag op tafel. Veel eurolanden hebben na maanden van onderhandelen zonder resultaat weinig vertrouwen meer in de regering van de Griekse premier Tsipras.

Volg ook ons liveblog over het overleg van de eurogroep vandaag.