Djokovic wint net als vorig jaar Wimbledonfinale van Federer

Foto AFP/ Glyn Kirk

De Serviër Novak Djokovic pakt voor de tweede keer op rij de Wimbledon-titel. Net als vorig jaar is hij de Zwitser Roger Federer de baas en pakt hiermee zijn derde eindzege op het heilige gras. Setstanden: 7-6(1), 6-7(10), 6-4, 6-3.

In de eerste twee sets, die halverwege even stil lag vanwege een regenbui, waren de nummers 1 en 2 van de wereld zeer aan elkaar gewaagd. Ze schotelden het publiek een fantastische wedstrijd voor die vooral in de tiebreak van de twee set enorm spannend was. Federer pakte deze set maar in de rest van de wedstrijd maakte hij teveel fouten (35) om Djokovic (16 fouten) het echt lastig te maken.

Negende grandslam voor Djokovic

Vorig jaar had Djokovic nog vijf sets nodig tegen de zevenvoudig Wimbledonkampioen Federer. In deze finale was de grootste spanning na twee sets wel over. De nummer één van de wereld speelde op de toppen van zijn kunnen en strafte elke fout van Federer genadeloos af. Djokovic won dit jaar ook de Australian Open en stond in de finale van Roland Garros die hij verloor van Stan Wawrinka. De Wimbledon-titel is de negende grandslamzege van zijn carrière.

Door deze zege heeft de Serviër meer titels gehaald dan de Tsjech Ivan Lendl en de Amerikanen Andre Agassi en Jimmy Connors. Djokovic staat hiermee op de achtste plaats in het aantal behaalde grandslamtitels. Op nummer één staat nog altijd Roger Federer met zeventien titels, maar door deze nederlaag lukt de Zwitser wederom niet om zijn grote idool Pete Sampras voorbij te streven in het aantal behaalde Wimbledontitels.