Dijsselbloem houdt zijn bijbaan wel/niet, nieuwe deadlines

Foto EPA

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Vanwege wat Griekse ‘zaken’ werd de verkiezing van een nieuwe Eurogroep voorzitter uitgesteld, maar maandag is het zover. Spannend voor Jeroen Dijsselbloem, die zijn baantje maar al te graag behoudt. Wordt-ie het wel (weer) of niet? De Spaanse minister van Financiën wil namelijk ook.

Terug naar de Grieken, want die hikken die dag tegen een nieuwe deadline aan. De regering Tsipras moet een lening van 450 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Begin deze maand liet het een betaling van 1,5 miljard euro (ook aan het IMF) nog aan zich voorbij gaan.

Een economie die wél groeit: de digitale economie. Deze week presenteert de OESO zijn outlook voor het komende jaar over de groeikansen van landen op digitaal vlak. Wat ook aan bod komt: de uitdagingen (en problemen) die deze innovaties met zich meebrengen.

2. De eerste kwartaalcijfers stromen ook weer binnen, te beginnen met Amerikaanse bankenDinsdag presenteert JPMorgan Chase (dat onlangs nog een boete van 166 miljoen dollar kreeg opgelegd) zijn resultaten, woensdag volgt Bank of America (die vorig jaar een iet wat hogere boete - lees 16,7 miljard dollar - moest betalen).

Ook een beetje Neerlands trots die dag: ASML, het bedrijf dat louter superlatieven kent, presenteert eveneens zijn halfjaarcijfers. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven zag zijn beurskoers de afgelopen vijf jaar met ruim 250 procent stijgen.

Ze zijn veelbesproken en ze zijn met steeds meer: zelfstandigen. Woensdag presenteert het CBS samen met TNO de terugkerende Zelfstandigen Enquête Arbeidsomstandigheden. Hier vast vijf lessen voor hun opdrachtgevers.

3. Pas echt leuk voor beleggers wordt het op donderdag. Voor de techliefhebbers zijn er cijfers van: eBay, Google. Voor de grootverbruikers: het eerlijke Sligro en Docdata, dat onder meer de pakketjes van Bol.com en de Bijenkorf verstuurt. Voor de speelgoedgekken: Mattel. En ten slotte, voor de cijferfetisjisten: Citigroup.

4. Vrijdag wordt een beladen dag. Exact een jaar geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer boven Oekraïne. De tragedie betekende eveneens de definitieve opmars naar een (bijna) faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Deze Duitser moet Malaysia Airlines redden.

    • Eva Oude Elferink