Zwemfietsrenner met een spetterende pen

None

Het was nogal een wisseling van de wacht bij de verkiezing van de Sportman van het Jaar 2012 in Veenendaal. Niet Peter van Egdom, begin deze eeuw nog Nederlands kampioen op de marathon, kreeg de hoogste eer, maar zijn zoon Jorik. Verbouwereerd zei de winnaar: „Ik ben pas zestien!”

Nu is Jorik van Egdom negentien en staat hij aan de start van het EK Triathlon in Genève, waar vooral de zwemtocht in het plaatselijke Meer een flinke opgave zal zijn. Want voor wie bij triatleten denkt aan mannen die als dolfijnen sierlijk door open water glijden, het zijn eerder forellen in een te kleine bak van een kwekerij. Lees Joriks eigen zwemverslagen: „Yes, goed weg, dacht ik. 10 seconden later werd mijn zwembril van m’n hoofd geslagen. Deze zat snel weer goed en ik zwom verder, een beetje achteraan in de groep. Bij de eerste boei was het een chaos, zeker middenin de drukte, overal deed het pijn, trappen, klappen, mensen die over elkaar heen zwommen, een zwembril die weer af vloog.” Van Egdom is nog jong, maar het carrièrepad is helder: nog 10, 15 jaar zwemfietsrennen en dan tikken. Hij wordt de Tim Krabbé van de triathlon.

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin