Wiebes kritisch over Grieks voorstel: grote zorgen, vertrouwen weg

Foto ANP

Staatssecretaris Wiebes van Financiën, die het overleg van de eurogroep over Griekenland voor Nederland bijwoont, heeft zich kritisch uitgelaten over het Griekse voorstel voor een nieuw steunprogramma. Griekenland zal nog toezeggingen moeten doen om het vertrouwen te herstellen, vindt Wiebes.

Hij zei zich “grote zorgen” te maken over de bereidheid van de Grieken te hervormen.

“We hebben het over een voorstel dat erg lijkt op het voorstel dat minder dan een week geleden massaal is afgewezen, en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen.”

Wiebes had het over het “gebrek aan implementatiekracht” van de Grieken - onder meer het privatiseren van overheidsbedrijven, wat niet is gebeurd.

“Er waren grote ambities maar er is maar een snippertje van terechtgekomen.”

Ook andere ministers zijn kritisch. Zoals de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schläube. Bondskanselier Merkel zou positiever tegenover het voorstel staan. Ook onder meer de Ierse en Oostenrijkse ministers hebben twijfels en de minister uit Letland.

Belangrijk overleg

In Brussel begint zo dadelijk een belangrijke vergadering van de eurogroep. Daar wordt besloten of de eurozone verder praat met Griekenland, na het voorstel voor een derde hulppakket dat donderdag is ingeleverd. Een „zeer vergaande beslissing”, zei Dijsselbloem gisteren.

De trojka zou er positief over hebben geoordeeld, al zijn een paar aanpassingen nodig. Morgen is de uiterste deadline, zei de eurogroep eerder. Als er dan geen akkoord is, stoppen de onderhandelingen. Griekenland zal dan failliet gaan, en een Grexit lijkt onvermijdelijk.

Het worden twee intense dagen, schrijft onze correspondent Stéphane Alonso vandaag in NRC:

De Franse president Hollande noemde het Griekse plan “serieus”, zijn Cypriotische collega Anastasiades sprak van “een solide basis”, maar in andere landen worden de messen geslepen. We moeten niet bang zijn moedige beslissingen te nemen”, aldus de Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimír gisteren in Financial Times. Een slappe deal, bedekt met de politieke mantel der liefde, zou Griekenland “en de hele eurozone” in een “zombie” veranderen. “Niet echt dood, maar ook niet levend.”

    • Mirjam Remie