Vandaag in de Tour: de benen sparen of nog één keer gaan?

Alberto Contador (rechts) leidt het peloton bij de beklimming van de Mûr-de-Bretagne tijdens de Tour van 2011.
Alberto Contador (rechts) leidt het peloton bij de beklimming van de Mûr-de-Bretagne tijdens de Tour van 2011. Foto EPA / Bernard Papon

Een lastige keuze vandaag voor het Tourpeloton. Want morgen staat er een ploegentijdrit op het programma en daar wil je niet al te vermoeid aan de start komen. Maar tegelijkertijd biedt de heuvelachtige etappe van vandaag ook een mooie gelegenheid voor aanvallers en de specialisten in het korte klimwerk.

Dat de winnaar van vandaag een stevige demarrage in de benen moet hebben, staat zo goed als vast. De aankomst is na 181,5 kilometer namelijk op de Mûr-de-Bretagne, een kaarsrechte beklimming van zo’n twee kilometer lang. Het zwaarste deel ligt in de eerste kilometer, waar de weg met bijna 10 procent stijgt.

Bovendien kunnen de renners geen aanloopje nemen. Vlak voordat de Mûr begint, zit er namelijk een haakse bocht in het parcours, waardoor de coureurs vrijwel alle snelheid verliezen. Na het eerste stuk wordt de klim overigens wel iets minder steil. De laatste kilometer stijgt gemiddeld met zo’n vier procent.

Hoe verging het vorige keer?

Alberto Contador zal met enige tegenzin terugdenken aan de laatste en tevens enige keer dat de Tour de Mûr-de-Bretagne aandeed. Lange tijd leek hij op weg naar de etappezege , maar in de laatste meters werd hij voorbijgesneld door Cadel Evans. Diezelfde Evans won een kleine drie weken later ook het eindklassement.

Wie maken er kans?

Normaliter is deze rit een prooi voor de renners die goed uit de voeten kunnen op heuvelachtig terrein, zoals Alejandro Valverde. Maar de vraag of hij voor eigen kans mag gaan, of dat hij van zijn kopman de krachten moeten sparen voor de ploegentijdrit van morgen. En datzelfde geldt voor veel andere knechten.

De aankomst op de Mûr in 2011:

Veel van de heuvelspecialisten rijden namelijk in een ploeg waar ook een klassementsrenner rijdt. Zo rijdt Alejandro Valverde in hetzelfde team als Nairo Quintana. Het is dus goed mogelijk dat zij al hun manschappen willen inzetten tijdens de ploegentijdrit waardoor zij vandaag niet kunnen meedingen naar de zege.

    • Joost Pijpker