Twee conducteurs in trein mishandeld door zwartrijder

Handboeien bij een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station.
Handboeien bij een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Foto ANP / Remko de Waal

Een 24-jarige zwartrijder is vandaag aangehouden vanwege de mishandeling van twee conducteurs op het station in Haarlem. De conducteurs, mannen van 28 en 40 jaar oud, wilden het vervoersbewijs van de verdachte controleren, meldt de politie.

De verdachte kon geen kaartje laten zien en probeerde te ontsnappen. Een van de conducteurs wilde hem tegenhouden, maar kreeg een stomp in zijn maag. Bij de worsteling die vervolgens ontstond kregen beide conducteurs klappen.

De verdachte kon uiteindelijk toch worden vastgehouden. De politie heeft de man meegenomen voor verhoor. Beide conducteurs hebben aangifte gedaan.

De NS kondigde eerder dit jaar na reeks geweldsincidenten in het openbaar vervoer aan meer personeel in te zetten. Alle conducteurs zijn op nacht- en weekendtreinen in teams van twee gaan werken in plaats van alleen. Daarnaast is er honderd man extra ingezet voor beveiliging. 94 procent van NS-medewerkers zei vorig jaar met agressie geconfronteerd te zijn. Mensen die overlast veroorzaken op stations kunnen sinds 1 mei een verblijfsverbod krijgen.

    • Laura Klompenhouwer