Suu Kyi bevestigt dat haar partij meedoet aan Birmese verkiezingen

Suu Kyi tijdens haar persconferentie op 11 juli Foto EPA / Saw Phoe Kwar

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi doet met haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) mee aan de verkiezingen die later dit jaar moeten worden gehouden. Dat heeft de Nobelprijswinnares en politica bevestigd tijdens een persconferentie. Ze deed ook alvast een verkiezingsbelofte: als NLD wint, wordt de uit 2008 stammende grondwet gewijzigd, zodat Suu Kyi president kan worden.

De Birmese regering maakte woensdag bekend dat de verkiezingen op 8 november plaatsvinden. De NLD is de gedoodverfde winnaar. Het enige probleem is dat Suu Kyi na winst zonder grondswetswijziging geen president kan worden. Dat komt door de bijzondere constitutionele bepaling dat echtgenotes en moeders van buitenlanders – zij is weduwe van de Brit Michael Aris en haar kinderen zijn Brits – van het ambt zijn uitgesloten. Correspondent Melle Garschagen schreef vorig jaar al:

2015 moet haar Mandela-moment worden, de voltooiing van een strijd die zij 27 jaar lang voerde. Haar National League for Democracy moet de verkiezingen winnen en zij moet president worden. Birmezen willen het, getuige de eindeloze foto’s van haar in hun huizen. De internationale gemeenschap wil het, gezien de meer dan zestig prijzen en veertig eredoctoraten die op haar naam staan.

Een poging van de NDL om een einde te maken aan regelgeving die ervoor zorgt dat het leger grondwetswijzigingen kan tegenhouden, strandde vorige week in het Birmese parlement. Suu Kyi maakte duidelijk dat ze zich door de tegenslag niet laat weerhouden. De verkiezingen in Birma worden gezien als de belangrijkste in tijden, al wordt het bezien of ze eerlijk verlopen.

In 1990, Suu Kyi had toen al huisarrest, won de NLD overtuigend de verkiezingen. De militaire junta voorkwam toen dat de partij zou kunnen regeren. Suu Kyi werd in 2010 vrijgelaten. De afgelopen jaren is een proces van democratisering in gang gezet.

    • Laura Klompenhouwer