Huges eist 179.000 euro van NS

None
Foto ANP

Timo Huges, de ex-topman van NS, gaat naar de rechter om 179.000 euro aan bruto salaris van NS te eisen. Huges vindt dat hij recht heeft op vijf maanden inkomen, omdat zijn ontslag pas sinds vrijdag officieel is. Het ontslag van Huges werd vrijdag bekrachtigd tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het ministerie van Financiën, enig aandeelhouder van NS, vindt dat Huges geen recht heeft op geld. Dat heeft minister Dijsselbloem ook herhaaldelijk in de Tweede Kamer gezegd.

Minister Dijsselbloem meent dat Huges al op 5 juni zelf zijn ontslag heeft aangeboden, nadat de raad van commissarissen van NS en Dijsselbloem hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. Het ontslag wordt echter door Huges betwist. Het ministerie van Financiën gaat nu uit van een drietrapsraket. Huges heeft ontslag genomen op 5 juni. Als dat geen stand houdt bij de rechter heeft hij per brief ontslag gekregen op 19 juni. Als dat geen stand houdt is hij vrijdag ontslagen tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Volgens Huges’ advocaat Keuss klopt alleen de laatste stap. Omdat er een opzegtermijn geldt van drie maanden vanaf het begin van de eerstvolgende maand, heeft Huges volgens Keuss recht op nog vijf maanden salaris à 35.800 euro per maand. Keuss: „Dit is een vrij overzichtelijke kwestie, daarom doen we dit in kort geding.” Keuss wil niet uitsluiten dat er nog andere procedures zullen volgen.

    • Mark Duursma