Straffen voor bedreigen agenten

Ze zijn zich „rotgeschrokken”. Hadden nooit verwacht dat ze door hun „stoere praat” op internet zouden worden gearresteerd. Toch zaten gisteren vier mannen met trillende knieën voor de politierechter in Den Haag. Ze hebben op sociale media bedreigende teksten geschreven over politieagenten.

De dood van Mitch Henriquez vormde hiervoor de aanleiding. De Arubaan overleed twee weken geleden na een hardhandige arrestatie. Hierna volgden rellen in de Haagse Schilderswijk en ontstond op internet een heksenjacht op de agenten die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van ‘Mitch’. Diverse agenten werden valselijk beschuldigd en verschenen met naam en foto op Facebook en Twitter.

„Ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem dan helemaal overhoop zal steken”, schreef de 31-jarige Abdel A. uit Amsterdam onder een foto van wijkagent Marius Blok. Terwijl Blok niets met de arrestatie te maken had, ging zijn naam op sociale media rond als „de moordenaar van Mitch”.

Abdel A. zegt dat hij de gevolgen van zijn bedreiging „echt heel erg” vindt. De rechter veroordeelt hem tot twee weken celstraf en hij moet 750 euro betalen aan wijkagent Blok. Ook drie andere dreigers, allen met strafblad, verbazen zich over de impact van hun bericht.

De rechter legt Emiron J. uit Rotterdam, Albert B. uit Terneuzen en Geert V. uit Leeuwarden werkstraffen op van respectievelijk 80, 50 en 60 uur. Zij krijgen een voorwaardelijke celstraf, dus kunnen meteen naar huis. De gewraakte berichten moeten ze verwijderen.

    • Andreas Kouwenhoven