Libië aast op in Nederland gestald ‘oliegeld’ Gaddafi

Gaddafi investeerde 67 miljard dollar in het buitenland. Over de zeggenschap over dat geld speelt zich een juridisch gevecht af – ook in Nederland.

Libië wil het beheer terug over 700 miljoen dollar die door het regime van Gaddafi via Nederland is belegd. Het staatsinvesteringsfonds Libyan Investment Authority (LIA) begint daartoe in Nederland een civiele procedure tegen de Amsterdamse vermogensbeheerder Palladyne International Asset Management.

Palladyne kwam in 2013 in het nieuws toen bleek dat het bedrijf en zijn Libische directeur, Ismael A., door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht worden van witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte. Vorige maand meldde deze krant dat oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot bij het OM lobbyde voor de verdachte Libiër.

LIA ondernam met succes juridische stappen op de Kaaimaneilanden om het innen van de management fees door Palladyne te beperken. Op de eilanden staan de beleggingsfondsen van Palladyne geregistreerd waarin het Libische geld is gestopt.

Daarna procedeerde LIA bij de rechtbank Amsterdam over het beheer van de fondsen. Een vonnis over deze zaak is nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl. Ondanks herhaalde verzoeken kon de rechtbank geen informatie geven: de zaak is bij de rechtbank onvindbaar. Volgens LIA is de tussenstand dat Palladyne nog steeds als vermogensbeheerder kan optreden. LIA neemt daar geen genoegen mee en zegt opnieuw naar de rechter te stappen om Palladyne van het beheer af te krijgen.

De 700 miljoen dollar (634 miljoen euro), opbrengsten uit de olie- en gasproductie, werd in beheer gegeven door het in 2011 verdreven regime van Gaddafi. De directeur Ismael A. verkeerde dicht bij het hart van het Gaddafi-regime. Zijn schoonvader was directeur van het Libische staatsoliebedrijf. De huidige leiders van het staatsinvesteringsfonds vermoeden dat Ismael A. de klandizie van LIA te danken heeft aan deze familiebanden. Tegenover deze krant verklaren ze dat Palladyne exorbitante vergoedingen heeft ontvangen en het vermogen niet goed beheerd heeft.

Het is de derde procedure die LIA aanspant. Eerder legde het staatsfonds bij de rechtbank in Londen claims neer tegen de bankreuzen Société Générale en Goldman Sachs. LIA houdt hen verantwoordelijk voor verliezen van respectievelijk 2,1 en 1,2 miljard dollar. Zij zouden geld van LIA in te complexe en te risicovolle derivaten hebben gestopt, in plaats van het conservatief te beleggen, zoals de opdracht was.

De juridische strijd maakt deel uit van een wereldwijd gevecht om de zeggenschap over de naar schatting 67 miljard dollar die Gaddafi had ondergebracht in het LIA-fonds.

Bijna het hele bedrag van 67 miljard is bevroren op last van de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Ismael A. en Palladyne weigeren commentaar. Een woordvoerder bevestigt wel dat Palladyne het Libische geld nog steeds beheert.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Joep Dohmen