Kiekeboe! Deze juffer levert de mooiste natuurfoto op

De winnaar van de juryprijs in de maand juni van NRC's fotowedstrijd, met thema Natuur. Een juffer speelt kiekeboe. Foto: Okko R.J. Vos

“Naast de natuurprijs, wint deze foto ook de prijs voor humor. Het is uitzonderlijk dat een natuurfoto ons zo aan het glimlachen brengt”, schrijft de jury van Nederland Fotografeert over de inzending van ambulancechauffeur Okko R.J. Vos (Diever, 57).

Vos’ opname Kiekeboe krijgt de vakjuryprijs voor het junithema Natuur omwille van “die extra laag, maar ook de perfecte timing en de mooie compositie”.

Okko R.J.Vos maakte de foto in nationaal park Dwingelderveld. “Ik ben er vrijwilliger voor Natuurmonumenten. De vaste boswachters zitten steeds meer op kantoor. Wij vrijwilligers zijn hun ogen en oren in het veld. Voor fietsers en wandelaars spelen we gastheer.

Tijdens een dag in het park maak ik vaak honderden foto’s. Fotografie is een nogal uit de hand gelopen hobby geworden. ‘s Avonds plaats ik altijd een selectie op Facebook en Twitter. Ik vind het dan leuk om er een stukje bij te zetten. Zo hoop ik mensen te enthousiasmeren over wat er in de natuur allemaal bloeit, kruipt en groeit.

Juffer

Het was een kennis die de juffer opmerkte. Hij had op dat moment alleen net de verkeerde lens op zijn camera zitten. Bij mij zit er standaard een 100mm macrolens op. Dan kun je lekker dichtbij. Ik probeer meestal dit soort kleine dingen vast te leggen. Afgelopen winter heb ik vooral ijshaar gefotografeerd, in het voorjaar adders en nu ben ik heel druk met juffers en libellen.

Het diertje op de foto is duidelijk een juffer. Als die niet vliegt, hangen de vleugels langs het lijf. Bij een libel zitten die er dwars op. Maar welke juffer het precies is, weet ik niet. De tekening zit op het uiteinde van de staart en de vleugels, en die zitten hier net achter het grassprietje.

Dat verstoppen is natuurlijk gedrag van de insecten. Als ze iemand zien, proberen ze weg te kruipen. Hier heeft de juffer het sprietje mooi omarmd, met zijn oogjes er omheen. Ik vond het net een klein kind dat verstoppertje aan het spelen is, om de boom kijkt en roept: Kiekeboe!”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand juli is Straatfotografie.

    • Joke Beeckmans