Karremans eist uitleg van regering over Srebrenica

Thom Karremans verlaat het gerechtshof terwijl advocaat Gert Jan Knoops in de achtergrond de media te woord staat. Oud-Dutchbatcommandant Karremans moet zich verweren tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide na de val van Srebrenica.
Thom Karremans verlaat het gerechtshof terwijl advocaat Gert Jan Knoops in de achtergrond de media te woord staat. Oud-Dutchbatcommandant Karremans moet zich verweren tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide na de val van Srebrenica. Foto ANP / Vincent Jannink

Thom Karremans, voormalig Dutchbat-commandant in Srebrenica, wil uitleg van de Nederlandse regering. Dat de Nederlandse VN-missie in 1995 in de Bosnische moslimenclave niet goed bewapend was, geen duidelijk mandaat had en kampte met een gebrek aan voedsel en brandstof, komt “helemaal op conto van de toenmalige regering”, zegt de kolonel buiten dienst in De Telegraaf. “We gingen met een houten geweer en een klapperpistool”.

Karremans vroeg zeven keer om luchtsteun, “zeven keer bleef het stil”, zegt hij. Ruim een maand voordat de enclave viel - vandaag twintig jaar geleden - stuurde Karremans brandbrieven naar Nederland en de Verenigde Naties. Uiteindelijk konden de Nederlandse Dutchbatmilitairen niet voorkomen dat achtduizend Bosnische moslimmannen uit de veilig gewaande enclave werden vermoord door Bosnische Serviërs onder aanvoering van Ratko Mladic.

Excuses minister

Eind vorige maand werd in de documentaire Waarom Srebrenica moest vallen van HUMAN/VPRO en Argos onthuld dat de Nederlandse VN-militairen in de Bosnische moslimenclave Srebrenica geen luchtsteun kregen vanwege een geheime afspraak tussen de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Geert-Jan Knoops, advocaat van Karremans, zei na de uitzending dat de oud-commandant en de Vereniging Dutchbat 3 willen dat de Nederlandse regering de Verenigde Staten onder druk zet om alle geheime documenten over de val van Srebrenica openbaar te maken.

Karremans kreeg veel kritiek voor zijn rol bij de missie en werd door nabestaanden van drie vermoorde moslimmannen zelfs beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide. Eind vorige maand bood minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) namens Nederland excuses aan aan de nabestaanden van de drie, die omkwamen nadat ze gedwongen waren van de militaire basis bij Srebrenica te vertrekken. De toenmalige Dutchbatters zijn daar pas achteraf van op de hoogte gesteld door haar woordvoerder, zegt Karremans.

“Nu willen wij eindelijk eens uitleg van de bewindsvrouw. Dat eis ik, dat eist heel Dutchbat.”

Premier en Defensie in gesprek

Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis (Defensie) hebben binnenkort een gesprek met Dutchbatveteranen die vinden dat de overheid hen niet genoeg steunt. Defensie wijst er wel op dat toenmalig Defensieminister Henk Kamp in 2006 al een blijk van erkenning van de regering aan de 850 militairen gaf. Kamp reikte het speciale draaginsigne uit aan de militairen “die in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld”. (ANP)

    • Laura Klompenhouwer