Hoofdstad Kosovo zonder water na mogelijk terrorisme

Ongeveer de helft van de Kosovaarse hoofdstad Pristina zit zonder water. Foto ANP

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zit bijna de helft van de mensen zonder water. De watervoorziening is stopgezet na de arrestatie van vijf mogelijke terroristen die banden zouden hebben met terreurorganisatie Islamitische Staat, zouden mogelijk gif in een kunstmatig meer hebben gedaan.

Voor de watervoorziening weer wordt opgestart, wil het waterbedrijf eerst kijken of het water niet vervuild of vergiftigd is door de arrestanten. Hierdoor zit bijna de helft van de mensen in Pristina sinds vanochtend zonder water. Er wonen zo’n 200.000 mensen in de hoofdstad.

Update 12 juli, 13.56 uur

Al-Jazeera meldt dat er geen giftige stoffen in het water zijn aangetroffen, zo blijkt uit tests die zijn uitgevoerd door het Kosovaarse instituut voor Volksgezondheid.

Agenten zagen vanochtend drie mannen die zich verdacht gedroegen in de buurt van Badovc, een kunstmatig meer. Later op zaterdag zijn nog twee mensen opgepakt. Volgens een anonieme bron bij de politie zijn twee van de vijf arrestanten vorig jaar al eens aangehouden omdat ze naar Syrië wilden reizen.

In de afgelopen weken doken er Kosovaarse IS-strijders op in propagandavideo’s. Zij kondigden aanslagen aan op verschillende doelen, waaronder waterreservoirs. Sindsdien houdt de politie mogelijke doelwitten extra in de gaten.

Persbureau Reuters schrijft dat meer dan tweehonderd Kosovaren naar Syrië en Irak gegaan om daar te vechten. Ruim dertig van hen zouden zijn gedood.

    • Bas Tooms