Tienertoer: ‘Het begrip ‘nerd’ vonden wij op kamp uit’

De eerste keer vakantie zonder ouders. Dichter des Vaderlands Anne Vegter (56), werd naar huis gestuurd wegens wangedrag.

Anne Vegter (links) tijdens het zomerkamp van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, 1973.

1973

„Tijdens mijn allereerste vakantie zonder ouders in 1973 ging ik op kamp met de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Die club bestond destijds uit kuise jongeren die de natuur bestudeerden. Je kon je in van alles specialiseren: vogels, bloemen, noem maar op. Ikzelf had een zekere belangstelling voor insecten, met name libellen, maar ik was niet zo fanatiek als sommige clubleden. Het begrip ‘nerd’ bestond nog niet, wij vonden dat fenomeen geheel zelfstandig uit.

„Om de hormonen ietwat te beteugelen, deden we ook aan volksdansen en maakten we muziek. Ikzelf speelde blokfluit. Jongens en meisjes sliepen netjes in gescheiden tenten en er was een echtpaar bij dat alles in de gaten hield, dus helemaal zonder toezicht waren die zomerkampen niet.

„De eerste vakantie zonder toezicht was in 1975, toen ik op mijn zestiende met drie vriendinnen ging kamperen in Winterswijk. Winterswijk was een puur praktische keuze: één van die vriendinnen had daar al eens met haar ouders bij een boer gekampeerd en had het geregeld. Aan kamperen was ik al gewend. Ik was opgegroeid in het groen, ik was beslist geen stadskind.

„Wij waren niet de enige jongeren die rondliepen op die boerderij. Er werkten daar ook vijf jongens die uit de justitiële jeugdinrichting in het nabij gelegen Rekken kwamen. Die kwamen op een avond naar ons toe met een krat bier en allemaal eten. Ze maakten een vuur en lieten ons zien hoe je een joint draaide. Ik blowde niet mee; ik was een nogal braaf meisje. Ik vond het allemaal zeer interessant, maar ik stelde me terughoudend op. Ik was een beetje bang voor contact met die jongens. Mijn beste vriendin had daarentegen meteen een klik met de knecht van de boer en bezocht hem stiekem op zijn kamer.

„De huishoudster van de boer hield ondertussen nauwlettend in de gaten wat wij uitvoerden. Zij begluurde ons vanachter het raam. Na een week riep zij ons op het matje. Ze klaagde over de rommel rond onze tenten – het was inderdaad een zwijnenstal – en beschuldigde ons ervan dat we seks hadden met die jongens. Ook voorspelde ze dat het met mij zeer slecht zou aflopen. Ze stuurde ons weg wegens wangedrag.

De nacht voordat we weg moesten, liepen mijn beste vriendin en ik stiekem naar Winterswijk om daar een café te bezoeken dat de jongens ons hadden aangeraden. Het kostte ons een uur om Winterswijk te bereiken en toen we na lang zoeken dat café hadden gevonden, durfden we eerst niet naar binnen. We zijn uiteindelijk met een andere cafébezoeker mee naar binnen gelopen, maar nadat twee mannen te kennen gaven wel met ons naar bed te willen, aanvaardden we maar de terugweg. Liepen we daar midden in de nacht over een verlaten landweg. We spraken elkaar moed in. En toen stopte er ook nog eens een auto met daarin een man die zei graag een ‘driehoeksverhoudinkje’ met ons te willen beginnen. Gelukkig reed hij vrij snel door.

„Het was een cruciale vakantie. Ik had mezelf gedwongen dingen te doen waarvan ik niet zeker wist of ik ze wel leuk vond. Ik was echt een drempel overgestapt. Het was mijn eerste kennismaking met vrijheid. En ik geloof niet dat ik mijn ouders heb verteld dat we waren weggestuurd wegens wangedrag.”

2015

„Dit jaar ga ik drie weken met man en zoons naar Berlijn. Ik ken daar heel aardige, vrijgevochten types die ik wil bezoeken. Het is de eerste keer dat ik naar Berlijn ga. Ik zou er graag een jaartje willen wonen en dit is een voorproefje. Ik houd erg van Duitsland. Vaak zoek ik er de natuur op, daarom is het leuk om nu eens in een Duitse stad te zitten.”

    • Renate van der Zee
    • Anne Vegter