Griekse tragedies, Chinese zeepbellen en (nog meer) bubbels

Foto AFP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. We zouden wéér met Griekenland kunnen beginnen. Immers, genoeg nieuws uit Brussel en Athene deze week. Neem alleen al het vertrek van Yanis-“Ik snij nog liever m’n arm af”-Varoufakis. Maar nee. Want werden beleggers al zenuwachtig van een Grexit te οχι of te nai, inmiddels zijn alle ogen op China gericht. De grootste zeepbel kan daar nog altijd knappen.

2. Het was ook de week van de verkoop: na mislukte pogingen in 2011 en 2012 komt Wehkamp nu in handen van de Britse investeringsmaatschappij Apax. Voor een lagere prijs (450 miljoen euro) dan gehoopt, maar toch. Weet directeur Gert van de Weerdhof waaraan hij begint?

3. Nog een topman, alhoewel gevallen: Timo Huges. De intriges rondom zijn vertrek bij NS stapelen zich op. Ging hij nou wél (dixit Dijsselbloem) of níet (dixit Huges) vrijwillig weg? En die bonus, heeft Huges die nu wél (dixit Dijsselbloem) of níet (dixit vertrouwelijke stukken) zonder overleg aan zichzelf uitgekeerd? En toen was er gister de klacht.

4. Ach, één voordeel voor Huges: voor hem geen gezeur meer over die “dure ov-chipkaart”. Om over die poortjes nog maar niet te beginnen.

5. Tijd om kleur te bekennen: ben je een trouwe Spotifyer of was de verleiding van Apple Music toch te groot? En dan heb je nog Tidal, Deezer. De concurrenten voor Spotify stapelen zich op. Durft de streamingsdienst straks nog wel naar de beurs?

6. Wie zijn concurrenten juist steeds verder achter zich laat: Lidl. Moederbedrijf Schwarz streefde onlangs die andere grote Europese speler, Carrefour, voorbij als supermarktbedrijf met de grootste jaaromzetQuizvraag: waar komt de naam Lidl vandaan?

7. Komt een man bij de dokter. Met een infectie. Appt die arts een foto van die infectie naar een collega. Het gebeurt: in veel ziekenhuizen wisselen artsen informatie over patiënten uit via WhatsApp. Handig en snel, maar hoe zit het met je privacy?

8. Maar laten we wel wezen, eigenlijk stond deze week toch vooral in het teken van andere prangende kwesties. Kamperen of hotel? Weekendje Texel of roadtrippen naar de Champagnestreek (nu werelderfgoed). Huis wel of niet verhuren via Airbnb? Want ja, de zomervakantie is begonnen. Geniet ervan (en vergeet je reisverzekering niet).

    • Eva Oude Elferink