Teruglezen liveblog: moeizaam overleg Eurogroep, nog geen zicht op akkoord

Eurogroep uiteen, overleg gaat morgen verder

De bijeenkomst van de ministers van Financiën in Brussel over Griekenland is geschorst en het overleg gaat zondag om 11.00 uur verder. Volgens Dijsselbloem liggen er nog grote problemen op tafel en zijn die voorlopig niet opgelost.

Overleg tot diep in de nacht, dit is wat we weten

We vallen in herhaling als we zeggen dat het overleg in Brussel moeizaam verloopt. Het ziet ernaar uit dat een gezamenlijke verklaring van de Financiënministers nog lang op zich laat wachten. Daarom sluiten we dit liveblog voor vandaag, om morgenochtend om 7.00 uur weer bij u terug te zijn.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Laatste bericht: Het gaat nog uren duren. Ze gaan ver de nacht in om íets te bereiken #slaapzak

Dit is wat we weten:

 • Veruit de meeste eurolanden stellen meer eisen aan Griekenland.
 • Vooral de Duitse minister Schäuble toonde zich vandaag niet tevreden. Volgens hem ontbreken in het Griekse voorstel belangrijke hervormingen. "Het kan dan ook niet de basis zijn voor een nieuw hulpprogramma", zei hij.
 • Vandaag circuleerde in de media een Grexit-voorstel van de Duitsers. Schäuble stelt hierin voor dat de Grieken 50 miljard euro aan staatsbezittingen verkopen. Zo niet, dan wacht ze een 'time out' uit de eurozone, een tijdelijke Grexit. In die tijd kan Griekenland zijn schuldenberg aanpakken. Dit voorstel zou zijn afgestemd met Merkel, melden verschillende media. Volgens Griekse bronnen is dit voorstel niet ter tafel gekomen.
 • De Finnen zouden aansturen op een Grexit, meldden meerdere bronnen.

'Nog twee maanden kapitaalcontroles Griekse banken'

De kapitaalcontroles (beperkingen van het betalingsverkeer) bij de Griekse banken blijven nog zeker twee maanden van kracht. Dat zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis eerder vanavond op de Griekse televisie. Volgens hem kunnen de banken volgende week weer open, maar dan moet er wel een deal liggen met de andere eurolanden.

De Grieken mogen al bijna twee weken lang maar maximaal 60 euro per dag opnemen.

Nog geen concreet nieuws uit Brussel

Cagle Cartoons

Cagle Cartoons

Komt er meer tijd?

Er zijn geruchten dat de ministers er vanavond niet uitkomen, tijd proberen te kopen en dat er volgende week een nieuwe vergadering van de eurogroep komt. Dat meldt NOS-correspondent Arjan Noorlander zojuist in Nieuwsuur. In ruil voor meer tijd zouden de Grieken wel al eerder bezuinigingen moeten doorvoeren, om te laten zien dat ze het menen.

Het wachten is op een verklaring van de eurogroep.

Hier het Grexit-voorstel

Dit zou het Grexit-voorstel moeten zijn, waar Schäuble vandaag mee kwam. Het zou zijn afgestemd met Merkel, melden verschillende media. De Duitsers stellen voor dat de Grieken 50 miljard euro aan staatsbezittingen verkopen. Zo niet, dan wacht ze een 'time out' uit de eurozone. In die tijd kan Griekenland zijn schuldenberg aanpakken.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr Here's the Schäuble Grexit plan everybody is talking about - via @sven_giegold http://t.co/zYwTeyx4Q5

'Eurogroep werkt aan een verklaring'

Volgens de Atheense economisch analist Yannis Koutsomitis werken de ministers van de eurogroep momenteel aan een gezamenlijke verklaring.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Sources: #Eurogroup working on statement: #Greece to implemnt next week some measures &than #Eurogroup will reconvene 4 final deal ~@giopank

Finland zegt 'nee'

De onderhandelingen verlopen moeizaam. Het vertrouwen in Griekenland is weg. En zelfs als het lukt om tot overeenstemming te komen, moeten nog steeds een aantal belangrijke hordes worden genomen. Zo kan elk euroland nog een veto uitspreken over nieuwe ESM-steun voor Griekenland. Bovendien moeten in een aantal landen, waaronder Duitsland, Nederland en Finland, nationale parlementen specifiek goedkeuring geven aan een nieuw programma. En de Finnen hebben geen trek in nieuwe steun voor Griekenland. Zij zouden voor een Grexit zijn, melden verschillende Finse media.

Een EU-journalist van de Finse publieke omroep:

Twitter avatar mariastenroos maria stenroos Finland will block decision making on #Greece loan if needed. A definitive No. #Yle #eurogroup

De nieuwe rechtse coalitieregering in Finland bestaat uit drie partijen en wordt geleid door premier Juha Sipila van de Centrumpartij. De leider van de populistische Partij van de Finnen, Timo Soini, is minister van Buitenlandse Zaken. De voorganger van Sipila, Alexander Stubb, is nu minister van Financiën.

Voordeeltje van Grexit?

Niet gek, zo'n tijdelijke Grexit, zegt onze economieredacteur Maarten Schinkel.

Twitter avatar MaartenSchinkel Maarten Schinkel Slim: bij Grexit van 5 jr hoeft Gr niet te defaulten op in '12 opgeschoonde schulden wv rente/aflossing pas na '20 vallen. Of mis ik iets?

Eurogroep wil beter voorstel

Als er iets is waar de negentien ministers van Financiën het over eens zijn na vijf uur praten, dan is het dat de Grieken met een beter voorstel moeten komen. De meeste landen eisen meer toezeggingen, want de Griekse staatsschuld van bijna 180 procent van het bbp is onhoudbaar. De Griekse minister Euclides Tsakalotos mag daar nu op reageren tijdens het diner.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Van binnen: eerste rond met 19 minfins geweest. Veruit meeste eisen meer. Nu mag Griekse minfin daar op reageren tijden t diner #moeizaam

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Wij journalisten eten, wachten en denken over wat dat betekent: 5 jaar euro-holiday voor de Grieken, wat Schaüble oppert. Euro holiday...

En dan nu... eetpauze

Na drie uur van praten gaan de ministers even opladen tijdens het avondeten. Dat meldt Nikos Christodoulides, woordvoerder van de Cypriotische regering. Dit kan nog weleens heel laat gaan worden..

Twitter avatar Christodulides NikosChristodoulides #Eurogroup...brake for dinner, #Greece

'Grexit nog niet besproken aan tafel'

Volgens ZDF-verslaggever Stefan Leifert is het voorstel voor een tijdelijke Grexit nog niet ter tafel gekomen in de eurogroep, maar bestaat het wel op papier.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Schäuble´s idea of a "Temporary Grexit" not yet discussed at Eurogroup meeting. But paper exists and circulates. #Greece

'Tijdelijk uit eurozone? Dat bestaat niet'

Er bestaat niet zoiets als een tijdelijke Grexit, zegt Ed Conway, verslaggever van Sky News en columnist bij The Times. Hij verwijst naar Zwarte Woensdag, 16 september 1992, toen de Britten onder druk van de markten werden gedwongen het Europese wisselkoersmechanisme te verlaten. Dit beperkte de bandbreedte waarbinnen wisselkoersen van landen mochten fluctueren.

Twitter avatar EdConwaySky Ed Conway Of course, there’s no such thing as “temporary” Grexit, just as UK’s “temporary” ERM exit in 1992 became very permanent indeed

Grexit of beter voorstel?

De Duitse minister van Financiën, Schäuble, zou aansturen op een Grexit van 5 jaar, meldt de gezaghebbende Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ofwel de Grieken komen met een beter voorstel, ofwel ze gaan zeker vijf jaar uit de euro. Met een beter voorstel bedoelt Schäuble dat Athene 50 miljard aan staatsbezittingen moet gaan verkopen.

In Griekse kringen zou dit bericht worden ontkend:

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis Greek side (head of PM Tsipras's press office @tmixos) denies FAZ report that Schaeblue proposing 5-year exit from euro for #Greece

Grieken tijdelijk uit eurozone?

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Hier hebben de Brusselse Duitsers t al tijdje over als beste oplossing. Tijdelijke pauze uit Eurozone. Zou t? https://t.co/gD2nG5BPke

SCHAEUBLE SUGGESTS 5-YR GREXIT, HUMANITARIAN SUPPORT: FAS

— zerohedge (@zerohedge) July 11, 2015

Vijf maanden onderhandelen in soundbites

Deadlines. Ultimatums. Nog meer deadlines. Is de ontknoping van de Griekse crisis na vijf maanden onderhandelingen over EU-noodsteun nabij? Vandaag besluiten de ministers van Financiën uit de eurozone of verder praten met Griekenland nog zin heeft. Vijf maanden onderhandelen in soundbites.

Zó spannend is het niet vaak in Brussel

Foto EPA / Olivier Hoslet

IMF-voorzitter Christine Lagarde kletst met Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan de eurogroepvergadering in Brussel. Foto EPA / Olivier Hoslet

Onze correspondent Stéphane Alonso schrijft vandaag in NRC Weekend:

Twee dagen voor zijn mogelijke herverkiezing tot Eurogroep-chef wacht Jeroen Dijsselbloem vandaag een loodzware vergadering. Zaterdag moeten ministers van Financiën uit de eurozone besluiten of verder praten met Griekenland zin heeft. Een „zeer vergaande beslissing”, zei Dijsselbloem vrijdag.

De laatste vijf maanden vormde de Eurogroep een gesloten front, maar nu er een knoop moet worden doorgehakt tekenen zich drie kampen af. De meeste landen, waaronder Duitsland, Nederland en een trits Oost-Europese lidstaten, lijken bereid het risico van een Grieks vertrek uit de eurozone te nemen. Frankrijk, Italië en Cyprus (en de Europese Commissie) willen dat hoe dan ook voorkomen. En dan is er nog een groep (Spanje, Ierland, Portugal) die een Grexit liever voorkomt, maar niet tegen elke prijs.

Dit is kort samengevat waar het nu over gaat

Deze week vroeg de Griekse regering om een derde reddingsplan bij het Europees noodfonds ESM. Zo’n plan kost minimaal 30 miljard euro. Athene onderbouwde het voorstel met een lijst hervormings- en besparingsmaatregelen. Er zijn twijfels over de inhoud van de plannen en de houdbaarheid, maar bovenal zijn er grote zorgen van vertrouwen.

Voordat de ECB noodliquiditeit aan de Griekse banken kan verlenen, moet er overeenstemming komen over lastige onderwerpen. Nog even op een rij:

 1. Een deal gaat waarschijnlijk gepaard met schuldverlichting. Dan komt Tsipras in eigen land niet met lege handen thuis. En het houdt de kans levend op IMF-deelname aan het steunpakket: het fonds mag geen geld steken in landen waarvan de schuld onhoudbaar is. Maar schuldverlichting is voor de eurolanden die geld hebben geleend moeilijk te verkopen - zij hebben hun kiezers beloofd dat elke euro terug zou komen.
 2. Griekenland heeft brugfinanciering nodig. Want over tien dagen moet het land 3,5 miljard euro terugbetalen aan de ECB. Het ligt voor de eurolanden gevoelig om Griekenland alvast geld te sturen, terwijl het nog geen beloftes heeft ingewilligd.
 3. Als er een akkoord is, moeten alle landen van de eurozone hiermee akkoord zijn. En in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland moet er in het nationale parlement over worden gestemd.

En...

Ze zijn begonnen.

Veel scepsis bij Schäuble

Ook de Duitse minister van Financiën Schäuble is - zoals verwacht - negatief:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Schaüble: 'Op toezeggingen van Grieken kunnen we niet bouwen' De Duitser gaat er met veel scepsis in #Eurogroup

Hij voorspelt 'buitengewoon moeilijke onderhandelingen'.

Dijsselbloem: dit wordt een moeilijk overleg

Dijsselbloem heeft zojuist voor het eerst inhoudelijk gereageerd op het Griekse voorstel:

"Ik verwacht een moeilijk overleg. Het belangrijkste is vertrouwen: de Grieken zullen heel veel moeite moeten doen om dat terug te winnen. Het is de vraag of de Grieken echt gaan doen wat ze beloven en of ze de maatregelen ook gaan doorvoeren. Er is ook veel kritiek op het Griekse voorstel. Op papier is het nog niet goed genoeg."

Twitter avatar dannyctkemp Danny Kemp Eurogroup's @J_Dijsselbloem pours a bucket of cold water on sunny Brussels day: talks to be 'difficult' because of 'major issue of trust'

'Weinig enthousiasme'

Bijna begint de eurotop. Onze correspondent Tijn Sadée over de stemming in Brussel:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Het Frans-Grieks rondje boekhouden kan voorlopig op weinig enthousiasme rekenen hier in Brussel. Maar de tijd tikt weg

Vooroverlegje

De Griekse minister van Financiën Tsakolotos zou nu praten met Eurocomissaris Pierre Moscovici en met Dijsselbloem.

Geen commentaar van Finse minister

De minister van Financiën van Finland is - niet echt gebruikelijk - zonder iets te zeggen naar binnen gelopen.

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb Sorry for no doorstep. Have to get latest state of play and then get mandate from the Grand Committee. #Eurogroup

Persbureau ANP over de verklaring van staatssecretaris Wiebes, die het overleg bijwoont omdat Dijsselbloem voorzitter is:

De Grieken zullen nog wel een aantal toezeggingen moeten doen voordat eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket voor het noodlijdende land. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes voor aanvang van de ingelast vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) over Griekenland. Vertrouwen herstellen, daar draait het om.

Door een officiële aanvraag te doen en uitgewerkte hervormings- en besparingsplannen in te dienen hebben „de Grieken een stap gezet”, zei Wiebes. Volgens Wiebes is uit de toetsing van de voorstellen door de experts van de geldschieters gebleken dat er "nog wel wat voorwaarden ingevuld moeten worden voordat onderhandelingen begonnen kunnen worden”. Volgens de staatssecretaris zijn de experts kritisch over de plannen.

Het vertrouwen in de Grieken heeft bij de eurolanden een flinke deuk opgelopen, zei Wiebes. "Dit gaat over voorstellen die massaal zijn afgewezen en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen. Daar zijn grote zorgen over.” Wiebes wil echt zeker weten dat de Griekse regering deze plannen ook daadwerkelijk van plan is uit te voeren.

Ook in het verleden waren er grootse plannen, maar werden die niet uitgevoerd. Wiebes noemde dit het "gebrek aan implementatiekracht” van de Grieken. Hij doelde onder meer op het privatiseren van overheidsbedrijven. "Er waren grote ambities maar er is maar een snippertje van terechtgekomen.”

Aankomst in Brussel

AP / Francois Walschaerts

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble. AP / Francois Walschaerts

AP / Michel Euler

IMF-directeur Christine Lagarde. AP / Michel Euler

Reuters / Eric Vidal

De Griekse minister van FInanciën Euclides Tsakalotos. Reuters / Eric Vidal

Reuters / Eric Vidal

Eurocommissaris Pierre Moscovici. Reuters / Eric Vidal

Ook Wiebes twijfelt

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Wiebes namens NL eurogroep "grieken hebben stappen gezet maar het is nog onvoldoende. Voor nieuwe onderhandelingen meer hervormingen nodig"

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Outcome of #Eurogroup mtng on #Greece wll depend on 'discussion btwn EZ Mins'; Mr Schäuble will not try to preoccupy outcome ~German offcial

Serieuze twijfel?

Sommige ministers van de eurozone zouden twijfelen aan het Griekse voorstel. Naar verluidt is de Duitse minister Schläube een van hen, al ontkent zijn woordvoerder dat hij het voorstel 'inadequaat' zou hebben genoemd. Hij zal vermoedelijk een verklaring afgeven, vlak voor de eurotop begint.

Tegen journalist Yannis Koutsomitis zegt een bron dat Schläube het debat in elk geval niet helemaal in beslag zal nemen, maar de uitkomst afwacht.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Outcome of #Eurogroup mtng on #Greece wll depend on 'discussion btwn EZ Mins'; Mr Schäuble will not try to preoccupy outcome ~German offcial

Ook de Oostenrijkse minister van Financiën heeft zijn twijfels. "Welke garanties zijn er dat Griekenland de hervormingen daadwerkelijk implementeert?"

Reacties

Verklaringen van politici druppelen binnen, nu de eurotop bijna begint. De minister van Financiën van Estland, Sven Sester, zegt dat verschillende vragen nog steeds onbeantwoord zijn.

Europees Commissaris Pierre Moscovici tegen persbureau AFP:

"Het is noodzakelijk dat hervormingen snel worden doorgevoerd, dat is de sleutel tot alles, om een programma tot stand te brengen dat de schuldenkwestie oplost."

Twitter avatar pierremoscovici Pierre Moscovici #Eurogroup #Greece: important day for #eurozone and #Europe. Greek government has made important gestures @EU_Commission

Hoge ambtenaren van de eurogroep zijn nog altijd in gesprek ter voorbereiding van de bijeenkomst van de ministers van Financiën.

'Vooruitgang'

Christine Lagarde zei bij aankomst in Brussel tegen journalisten:

"We zijn hier om enorme vooruitgang te boeken."

Tekent zich een breuk af?

Twitter avatar zerohedge zerohedge MERKEL FOR, SCHAEUBLE AGAINST NEW TALKS WITH GREECE: BILD

Hoofdrolspelers komen aan in Brussel

Twitter avatar dannyctkemp Danny Kemp Greece's Tsakalotos arrives for Eur with a baggy leather satchel. No comment to press. Lagarde also arrived

Unser geld!

De Duitse komieken Jan Boehm en Klaas Heufer-Umlauf lezen commentaren voor uit Duitse kranten. Hun boodschap aan hun landgenoten: wees een beetje coulanter naar de Grieken.

Dit zijn de hordes

Voordat de de ECB noodliquiditeit aan de Griekse banken kan verlenen, moet er overeenstemming komen over lastige onderwerpen.

 •  Een deal gaat waarschijnlijk gepaard met schuldverlichting. Dan komt Tsipras in eigen land niet met lege handen thuis. En het houdt de kans levend op IMF-deelname aan het steunpakket: het fonds mag geen geld steken in landen waarvan de schuld onhoudbaar is. Maar schuldverlichting is voor de eurolanden die geld hebben geleend moeilijk te verkopen - zij hebben hun kiezers beloofd dat elke euro terug zou komen.
 • Griekenland heeft brugfinanciering nodig. Want over tien dagen moet het land 3,5 miljard euro terugbetalen aan de ECB. Het ligt voor de eurolanden gevoelig om Griekenland alvast geld te sturen, terwijl het nog geen beloftes heeft ingewilligd.
 • Als er een akkoord is, moeten alle landen van de eurozone hiermee akkoord zijn. En in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland moet er in het nationale parlement over worden gestemd.

Makkelijk wordt het niet

Hoewel de geluiden positief gestemd zijn na het Griekse voorstel voor een derde steunpakket, gaat het niet makkelijk worden, vanmiddag, als de eurogroep vergadert. Mocht er nog geen akkoord zijn, is er morgen een eurotop. Het worden twee "intense dagen", schrijft onze correspondent Stéphane Alonso vandaag in NRC Weekend:

"De laatste vijf maanden vormde de eurogroep een gesloten front, maar nu er een knoop moet worden doorgehakt tekenen zich drie kampen af. De meeste landen, waaronder Duitsland, Nederland en een trits Oost-Europese lidstaten, lijken bereid het risico van een Grieks vertrek uit de eurozone te nemen. Frankrijk, Italië en Cyprus (en de Europese Commissie) willen dat hoe dan ook voorkomen. En dan is er nog een groep (Spanje, Ierland, Portugal) die een Grexit liever voorkomt, maar niet tegen elke prijs."

Twitter avatar EdConwaySky Ed Conway EU source: Will be tough meeting. Much scepticism among member states. Mistrust & lack of confidence in Greeks after so many wasted months

De kampen in Europa:

Twitter avatar macrocredit Alberto Gallo Who's still against Greece? And who supports Greece in Europe #GreekCrisis http://t.co/CuAyALC36g

75 miljard?

Onze correspondent Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Niet 53 maar ruim 75 miljard bedraagt beoogde 3e steunpakket voor Griekenland, beweren Brusselse bronnen

De analyse van Reuters EU-columnist Hugo Dixon

Wat gebeurt er in de Griekse politiek als een akkoord wordt bereikt? Enkele Syriza-parlementariërs hebben al gezegd tegen bezuinigingsmaatregelen te zijn, wat de huidige coalitie (Syriza en een kleine rechtse partij, de Onafhankelijke Grieken) in moeilijkheden kan brengen. Bovendien stemde het merendeel van de Griekse bevolking (61 procent) tegen een akkoord zoals het eind juni door Europa werd voorgesteld (en lijkt op het Griekse voorstel).

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 1 Syriza split best news for Greece in months. Good chance of forming new government that will implement deal, though exact method unclear

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 2 One option is technocratic government. If so, new PM should insist on new referendum to back bailout plan & so get democratic legitimacy

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 3 Another option is grand coalition led by Tsipras including moderate elements of Syriza + Potami + Pasok + New Democracy.

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 4 If there's grand coalition, opposition should also insist on 2nd referendum to get democratic legitimacy.

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 5 Opposition should wait say a month before they agree to grand coalition to check Tsipras is serious about implementing reforms.

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 6 Another option would be new elections which Tsipras would probably win with a new more moderate majority

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 7 New elections should only be contemplated if eurozone indicates it is willing to keep banks afloat until after vote.

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon 8 Coalition between moderate Syriza & just Potami + Pasok not viable. It won't have enough MPs.

Advies trojka

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung oordeelt de trojka van IMF, ECB en EC positief over het Griekse voorstel, maar met de nodige mitsen en maren. De Griekse regering zou zaken helderder moeten maken en ook aan andere voorwaarden moeten voldoen. Het advies aan de eurogroep over het voorstel zou drie kantjes zijn.

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon Troika wants some more prior actions & medium term benchmarks; warns Greece won't hit fiscal targets https://t.co/1o46dp8lbw

#greece 3-page troika paper backs tsipras plan, with ifs and buts...http://t.co/flRjFRqGZR

— Ian Traynor (@traynorbrussels) July 11, 2015

Schaube ontkent voorstel 'inadequaat' te hebben genoemd

Het resultaat van de vergadering van de eurogroep ligt nog "helemaal open", zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. Hij ontkende geruchten dat de minister van Financiën Schäuble het Griekse voorstel "inadequaat" heeft genoemd.

Om drie uur vanmiddag komen de ministers van Financiën van de eurozone bij elkaar. Ze zullen de beoordeling van het voorstel bespreken van het IMF, de ECB en de EC.

What's in it for the Netherlands?

In The New York Times wordt de weerstand bij rijke landen voor een fiscale unie uitgelegd met Nederland als voorbeeld: The problem with a euro fix: what’s in it for the Dutch? Waarom ligt verdere Europese integratie gevoelig?

"Basically, the proposition of European integration is that the Netherlands should end up like Connecticut. And even though Connecticut is a lovely place, the Dutch have good reason to be wary of that. It’s expensive to be Connecticut, because Connecticut has to pay for Mississippi and Alabama."

"A much more centralized E.U. budget, with much more money flowing through Brussels the way it flows through Washington, could provide similar macroeconomic stability to Europe by creating a fiscal union. (...) The obvious question, then, about a fiscal union is: What’s in it for the Netherlands (or Austria or Luxembourg)? Is it worth making the euro 'work' if that entails devoting several percentage points of your economic output to fiscal transfers to poorer countries, indefinitely, the way Connecticut does to poorer states?"

De Griekse voorpagina's vandaag

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Avgi (#Syriza-aligned): "No going back" (a week ago it was calling for a big No) http://t.co/rmQfKtAEnA

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Kathimerini: Proposal passes; parliamentary majority lost http://t.co/hIEBab1DKo

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Ta Nea: Ten days that shook/rocked/shocked the country http://t.co/0vTwfqY6Cu

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Efimerida ton Syntakton: Midnight express http://t.co/7xCTafBOj7

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Ethnos: A mandate for an agreement sealed with consensus http://t.co/Is7PeQj2Ab

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Rizospastis (communist KKE organ): "Militant popular NO to new memorandum" http://t.co/T4MreZd0t4

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Eleftheros Typos: "The government goes bankrupt" http://t.co/sKrWUAABNN

Schuldverlichting lijkt onvermijdelijk

De Grieken willen graag dat een deel van de officiële staatsschuld van zo’n 175 procent van het bbp schulden wordt kwijtgescholden. Ook het IMF noemt dat onontkoombaar. Maar voor de eurozone is dit geen optie: landen beloofden zo stellig aan hun inwoners dat het geleende geld weer terug zou komen, dat dit tot een enorm gezichtsverlies zou leiden, vrezen ze. Maar je kunt schulden best kwijtschelden zonder het toe te geven, schrijft onze economieredacteur Maarten Schinkel.

"Een schuld heeft een nominale waarde en een ‘werkelijke’ waarde – de zogenoemde net present value (NPV). Dat zit zo: als u iemand 100 euro leent en hij betaalt het morgen terug, dan is die vordering u veel meer waard dan als hij hem pas in 2040 terug betaalt. Of pas in 2054. Nominaal is er niets veranderd: het gaat nog steeds om 100 euro. Maar de werkelijke waarde, de NPV, is natuurlijk veel minder geworden."

Lees ook: Geen cent naar de Grieken! Of wel?, over de Griekse schuldenkwestie

Cartoon

Twitter avatar parapolitika Parapolitika Αιχμηρό σκίτσο από την Τelegraph για την πρόταση Τσίπρα | Παραπολιτικά: http://t.co/IIgDBfntAKhttp://t.co/wnmZ2vxTgu

Wat staat er in het Griekse voorstel?

Dertien kantjes met voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen dienden de Grieken donderdag in bij Dijsselbloem. In ruil daarvoor willen ze 53,5 miljard euro, hoewel er geluiden opgaan dat tientallen miljarden meer nodig zijn. De Grieken stellen onder meer voor:

 •  Het standaard btw-tarief wordt 23 procent. Belangrijk is dat een korting op de btw-heffing op de eilanden wordt afgeschaft, "behalve voor de meest ver afgelegen eilanden”.
 • De nieuwe pensioengerechtigde leeftijd in Griekenland wordt 67 jaar. Voorzieningen voor prepensioen worden afgebouwd.
 • In 2018 is het Griekse begrotingsoverschot 3,5 procent.
 • Dit jaar worden twee havens geprivatiseerd.

Lees de Griekse voorstellen hier in hun geheel.

Het voorstel gaat op sommige punten verder dan het voorstel van Europa van eind juni, dat door de Grieken in het referendum werd afgewezen. Onze correspondent Stéphane Alonso:

"De Griekse regering denkt dat haar plan meer besparingen oplevert dan de 8 miljard euro waarover tot nu toe werd gesproken, onder meer door extra hervormingen in het ambtelijk apparaat, een hardere aanpak van belastingontwijking en een nieuw raamwerk voor cao-onderhandelingen, dat eind dit jaar al voltooid moet zijn. Bovendien komt de Griekse regering nu met een plan B. Bij tegenvallende opbrengsten wordt onder meer het belastingtarief voor de laagste inkomens (onder 12.000 euro) met 4 procentpunt verhoogd naar 15 procent en gaat de vennootschapsbelasting omhoog."

Dat de Grieken een strenger voorstel doen dan dat ze hebben afgewezen, is gezien de economische situatie in het land niet raar, zegt Alonso.

"De economische situatie is de afgelopen twee weken verslechterd. Het probleem is dat het veel meer vertrouwen vergt dan een paar weken terug om de banken weer open te krijgen. Daarom zijn additionele maatregelen nodig. De uitdaging voor de Griekse regering is voorkomen dat het land in chaos wordt gestort.”

Blijven lachen

Dat hebben ze in Griekenland wel begrepen. In het foto-aanbod zitten opvallend veel vrolijke gezichten. Grijzen en af en toe een grimas.

Reuters / Jean-Paul Pelissier

Reuters / Jean-Paul Pelissier

Reuters / Christian Hartmann

Tsipras in het Griekse parlement vannacht. Reuters / Christian Hartmann

 AFP / Andreas Solaro

AFP / Andreas Solaro

In Europa draait het om compromissen

Zonder compromis is de EU zichzelf niet meer, schrijft onze EU-columnist Caroline de Gruyter vandaag in NRC Weekend.

"De Europese Unie is geënt op het trauma van 1914: hoe voorkom je dat nationale politici in extremis hun gelijk gaan halen? Het antwoord van naoorlogse politici was: door te zorgen dat er geen winnaars en verliezers meer zijn. Landen houden altijd hun eigen hang-ups, belangen en wensen. Vroeger bevochten ze die eens in de zoveel jaar op het slagveld, met wapens. Sinds de jaren vijftig doen ze het met woorden. Geen oorlog meer, maar vergaderen."

Varoufakis: Duitsland spaart ons expres niet

In een lange verhandeling laat Varoufakis, tot maandag minister van Financiën in Griekenland, op zijn website zijn licht op de top van dit weekend schijnen. En op de machtsverhoudingen van de EU. Varoufakis wil dat de schulden van Griekenland worden verlicht. Duitsland blokkeert dat volgens hem, omdat het land belang heeft bij een Grexit. (The Guardian publiceerde een kortere versie).

"After the crisis of 2008/9, Europe didn’t know how to respond. Should it prepare the ground for at least one expulsion (that is, Grexit) to strengthen discipline? Or move to a federation? So far it has done neither, its existentialist angst forever rising. Schäuble is convinced that as things stand, he needs a Grexit to clear the air, one way or another. Suddenly, a permanently unsustainable Greek public debt, without which the risk of Grexit would fade, has acquired a new usefulness for Schauble.

"What do I mean by that? Based on months of negotiation, my conviction is that the German finance minister wants Greece to be pushed out of the single currency to put the fear of God into the French and have them accept his model of a disciplinarian eurozone."

IMF, EC en ECB geven groen licht

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de regeringen in de eurozone verteld dat de Griekse voorstellen voor een nieuw reddingsplan een basis zijn boor onderhandeling. Zij hebben de dertien kantjes met voorstellen de afgelopen dag nauwkeurig bestudeerd en technisch geanalyseerd.

Een betrokkene zegt tegen persbureau Reuters:

"Onder zekere voorwaarden zien ze de voorstellen als een basis voor onderhandelingen over het ESM-programma. Deze beoordeling is gisteren naar de eurogroepvoorzitter gestuurd."

Hun aanbevelingen zijn belangrijk voor de eurogroep, die vanmiddag om drie uur bijeenkomt in Brussel. Dan wordt besloten of de eurogroep verder praat met Brussel. De adviseurs van de ministers komen al eerder bijeen, om tien uur.

Moet de Griekse regering aftreden na akkoord?

Goedemorgen! Vandaag vergadert de eurogroep over het voorstel dat premier Tsipras donderdagavond bij eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft ingeleverd.

Het Griekse parlement heeft tot diep in de nacht vergaderd. En uiteindelijk vóór het Griekse voorstel gestemd: bezuinigingen en hervormingen in ruil voor 53,5 miljard euro, tot 2018. Maar: vijftien parlementsleden van regerende partij Syriza hebben gezegd wel voor het voorstel, maar niet voor bezuinigingsmaatregelen te zijn. Er wordt gespeculeerd dat er daarom na een eventueel akkoord een nieuwe regering nodig is.

Twitter avatar SKalyvas Stathis Kalyvas 15 Syriza MPs who voted YES tonight declare they support govt proposal tonight but don't support austerity measures. On top of 17 votes lost

Twitter avatar SKalyvas Stathis Kalyvas Greek parliament supports govt proposal: 251/300,but govt loses majority (145/162 vote yes). Govt will have to resign after negotiations

Twitter avatar SKalyvas Stathis Kalyvas 251 out of 300 is the biggest majority in favor of a bailout package since the beginning of the crisis