Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Griekse parlement stemt in met voorstel steunprogramma Tsipras

De Griekse premier Alexis Tsipras wordt omringd door collega's na de stemming in het parlement.
De Griekse premier Alexis Tsipras wordt omringd door collega's na de stemming in het parlement. Foto AP / Thanassis Stavrakis

Het Griekse parlement steunt de voorgestelde hervormingen van premier Alexis Tsipras voor een nieuw steunprogramma, ter waarde van meer dan 53 miljard euro. Dit geeft de Griekse minister van Financiën het mandaat om het voorstel dit weekend te presenteren aan de Europese schuldeisers. Het geld van de banken in Griekenland raakt op en de veelbesproken en gevreesde exit uit de eurozone, de Grexit, dreigt.

Update 7.00 uur

Het Griekse voorstel voor hervormingen in ruil voor een nieuw steunprogramma is positief beoordeeld door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. De schuldeisers hebben aanbevelingen gedaan aan de ministers van Financiën van eurolanden, die vandaag besluiten of ze de onderhandelingen met de Griekse regering hervatten, zegt een goed ingevoerde bron tegenover persbureau Reuters.

Wel steun, maar niet van harte

Ondanks de overweldigende meerderheid voor het plan van Tsipras - in totaal stemden volgens The Guardian 250 parlementsleden voor, 32 tegen, onthielden acht zich van stemming en waren er tien niet aanwezig - was er weinig enthousiasme bij de Griekse politici. Een aantal prominente leden van regeringspartij Syriza steunden Tsipras niet, zoals de invloedrijke minister van Energie Panagiotis Lafazanis.

In zijn voordracht aan het Griekse parlement vannacht, vroeg Tsipras nadrukkelijk om de steun van zijn collega’s voor zijn hervormingen. De premier gaf toe dat zijn voorstellen niet stroken met de beloftes die zijn partij heeft gedaan tijdens de vorige verkiezingen, schrijft de BBC. Maar Tsipras benadrukte dat het Griekse parlement de “plicht” had om het Griekse volk “in leven te houden” en “binnen de eurozone”.

Klap voor Tsirpas

Foto: AP / Thanassis Stavrakis

Premier Alexis Tsipras spreekt het Griekse parlement toe om een nieuw voorstel voor Europese steun goed te keuren. Foto: AP / Thanassis Stavrakis

In totaal stemden 145 leden van de 162 koppen tellende Syriza-ANEL regeringscoalitie. Of Tsirpas na deze klap moet vrezen voor zijn positie is onduidelijk. Wat dit betekent voor de slagkracht van het kabinet is evenmin zeker.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis Strong support for proposals in Greek Parl’t (250/300 MPs) but problem for PM is only 145 from coalition, raising Qs about majority #Greece
Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Greece govt suffers wider losses than expected
- Tough days ahead for Tsipras
- Almost impossible to pass bailout laws under this coalition

Panos Kammenos, de leider van coalitiepartij Onafhankelijke Grieken, liet weten dat zijn partij Tsipras steunde. Maar niet van harte. Kammenos denkt dat vooral de scheepsvaart, boeren en gewone arbeiders getroffen zullen worden met de voorwaarden voor het nieuwe steunprogramma. Maar het alternatief was volgens hem erger: “capitulatie” of “burgeroorlog”.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis Kammenos: “I’m not afraid of Grexit but I’m afraid of national division & civil war. I won’t allow this to happen on my watch” #Greece

Verregaande hervormingen

Tsipras vraagt om 53,5 miljard euro aan noodsteun om de Griekse schulden tot 2018 te kunnen dekken. In ruil daarvoor is hij bereid om de pensioenhervormingen, belastingverhogingen en privatisaties door te voeren die de Europese Commissie, ECB en het Internationaal Monetair Fonds eerder dit jaar al eisten. Afgelopen vrijdag sprak het Griekse volk zich in een referendum nog fel uit tegen deze maatregelen. Volgens Reuters is de eerste beoordeling van het voorstel van Tsipras door de schuldeisers positief ontvangen.

Volgens onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso gaat het Griekse voorstel verder dan het Europese voorstel van eind juni. Alonso:

“Het Griekse voorstel is vrijwel gelijk aan het laatste Europese voorstel, van eind juni. Maar op globaal een achttal punten gaat het verder en is het gedetailleerder. Wat bijvoorbeeld nieuw is, is het idee dat wanneer het plan niet de gewenste besparingen oplevert, er extra belastingen worden geheven. De inkomensgroep onder de 12.000 euro gaat dan van 11 naar 15 procent. En de inkomensgroep van boven de 12.000 naar 25 procent. En de vennootschapsbelasting gaat omhoog. Ook stellen ze een nieuwe, transparantere manier van het benoemen van ambtenaren voor. De vraag is: is het genoeg? Dat gaan experts van de trojka de komende 24 uur bekijken. Het is heel spannend.”

Vanmiddag komt de eurogroep bij elkaar om de stemming in het Griekse parlement te bespreken. Zondag is er een eurotop – met de allerlaatste deadline voor Griekenland - tenzij er vandaag al een akkoord wordt gesloten met Griekenland.

Mocht een Grexit vermeden kunnen worden dit weekend, dan zijn er nog genoeg obstakels voor Griekenland en de schuldeisers om te overwinnen. Zo moeten alle eurolanden de nieuwe steun aan het land goedkeuren. In Duitsland hebben veel parlementariërs zich al uitgesproken tegen nieuwe hulp aan Griekenland. Ook lijkt het verstrekken van extra krediet aan Griekse banken nodig te zullen zijn, aangezien die failliet dreigen te gaan voordat de nieuwe steun in augustus verstrekt kan worden.