Geert zag geen kwaad in ‘grappige’ dreigfoto met naam van agent

Op internet werden allerlei agenten beschuldigd van de dood van Mitch Henriquez. De dreigers kregen gisteren straf.

Ze zijn zich allemaal „rotgeschrokken”. Hadden nooit verwacht dat ze door hun „stoere praat” op internet zouden worden gearresteerd. Toch zaten gisteren vier mannen met trillende knieën voor de politierechter in Den Haag. Ze hebben op sociale media bedreigende teksten geschreven over politieagenten.

De dood van Mitch Henriquez was de aanleiding. De Arubaan overleed eind juni na een hardhandige arrestatie van de politie. Daarop volgden rellen in de Haagse Schilderswijk en op internet ontstond een heksenjacht op agenten die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van ‘Mitch’. Diverse agenten werden valselijk beschuldigd en verschenen met naam en foto op Facebook en Twitter.

„Ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem dan helemaal overhoop zal steken”, schreef bijvoorbeeld de 31-jarige Abdel A. uit Amsterdam onder een foto van wijkagent Marius Blok. Terwijl Blok niets met de arrestatie te maken had, ging zijn naam op sociale media rond als „de moordenaar van Mitch”. De agent ontving nog tientallen andere doodsbedreigingen. Marius Blok kon er niet van eten en slapen, schreef de agent in een verklaring die de politie vorige week publiceerde. Hij vreest dat de dreigers de daad bij het woord voegen. Er zouden al plannen voor gemaakt zijn. „Na de bedreiging durfde ik geen boodschappen meer te doen. Met mooi weer ga ik niet meer naar de boulevard. [..] Ik ben geen vrij man meer.”

Abdel A. zegt in de rechtbank dat hij de gevolgen van zijn bedreiging „echt heel erg” vindt. „Het was niet mijn bedoeling die man zo bang te maken”, aldus Abdel, die een strafblad heeft voor mishandeling. Hij woont nog bij zijn moeder thuis en werkt in een Turks restaurant.

De rechter veroordeelt hem tot twee weken celstraf en hij moet 750 euro betalen aan wijkagent Blok.

Ook drie andere dreigers, allen met strafblad, verbazen zich nu over de impact van hun bericht. Geert V. (36), Leeuwarder, vader van twee kinderen, deelde op Facebook een plaatje van een agent die een vuurwapen op zich gericht krijgt, met de tekst: ‘When this starts to happen, you know why’. Volgens de officier van justitie is dit een opruiende tekst. „Ik vond het gewoon grappig, weet je”, zegt Geert, die zijn linkeroog is kwijtgeraakt door diabetes. „Ik zag het kwaad er niet van in. Het was nooit mijn bedoeling om mensen op te hitsen.”

Ook voor de agent tegen wie Geert opruide, zijn de gevolgen groot: hij durft zijn kinderen niet meer naar school te brengen.

Over dezelfde agent schreef Albert B., een 29-jarige computerreparateur uit Terneuzen, een opruiende tekst. „Ik denk dat ze hem dood gaan maken, thuis op gaan zoeken, die zal zich niet veilig voelen thuis. Nou zijn jullie fucking de lul”, aldus Albert, die lijdt aan Gille de la Tourette, de ziekte die onbedoeld kan leiden tot schelden. Albert slikt zijn pillen niet meer. Achteraf vindt hij dat hij „een beetje te emotioneel” heeft gereageerd.

De 29-jarige Emiron uit Rotterdam deelde foto’s van een politieman met de tekst ‘most wanted’ erop – ook deze agent had niets met de arrestatie te maken.

Op de vraag van de rechter of ze hebben nagedacht over de gevolgen voor de agenten antwoorden de verdachten ontkennend. Ze stonden er „niet bij stil”, zijn „geschrokken”, hebben er „echt spijt van” en zouden willen dat ze hun „woorden kunnen terugnemen”.

De rechter legt Emiron, Albert en Geert werkstraffen op van respectievelijk 80, 50 en 60 uur. Zij krijgen een voorwaardelijke celstraf, dus kunnen meteen naar huis. Albert slaakt een zucht van verlichting bij het horen van de uitspraak: „Pfffew”. Wil hij niet in hoger beroep, vraagt zijn advocaat. Nee, zegt Albert, hij wil hier zo gauw mogelijk weg. En hij wil zijn telefoon terug, om zijn vriendin te bellen. „’k Zal nu wel goed opletten hoor”, zegt hij tegen de rechter als hij opstaat, „met Facebook en zo”.

    • Andreas Kouwenhoven