Fout FBI bij drama kerk Charleston

Dylann Roof, de man die negen mensen doodschoot in een zwarte kerk in South Carolina, mocht eigenlijk helemaal geen wapen aanschaffen. Maar door fouten van de FBI heeft hij toch de hand weten te leggen op het moordwapen. Dat heeft de directeur van de FBI, James Comey, vrijdag gezegd. „Deze zaak breekt onze harten, maar de gedachte dat een fout van ons in verband staat met het pistool dat deze persoon gebruikte om deze mensen af te slachten is heel pijnlijk voor ons”, verklaarde Comey.

Enkele weken voor de aanslag is Roof aangehouden en aangeklaagd wegens drugsbezit. Hierdoor mocht hij volgens de wet niet langer een wapen aanschaffen. Maar volgens Comey is de overtreding niet goed ingevoerd in het controlesysteem van de FBI. Hierdoor heeft de FBI-medewerker die de achtergrond van Roof moest controleren, nooit het politierapport gezien. „Als ze het rapport had gezien, dan had hij nooit toestemming gekregen voor de aankoop”, aldus Comey.

Zijn verklaring kwam enkele uren nadat de confederatievlag bij het Capitool van South Carolina werd neergehaald. Roof poseerde op foto’s met de vlag uit de burgeroorlog die wordt gezien als symbool van de slavernij. (AP)