IS eist aanslag op Italiaans consulaat in Kairo op

De aanslag zaterdag bij het Italiaanse consulaat in de Egyptische hoofdstad Kairo waarbij één persoon om het leven kwam en acht mensen gewond raakten, is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

De terreurgroep eiste de aanslag op via Twitter. “Door Gods zegen waren soldaten van IS in staat om een geparkeerde auto met 450 kilogram aan explosief materiaal tot ontploffing te brengen bij het Italiaanse consulaat in het centrum van Caïro”, aldus de tweet van IS.

Het consulaat was gesloten en er was geen personeel aanwezig.

Twitter avatar degner David Degner A couple more photos from the Italian Consolate as the police hold me. 4 journalist held now. http://t.co/J9RFBao6Xp

Waterleidingen zijn gesprongen, waardoor het gebied onder water is gelopen. De explosie vond plaats in een van de drukste buurten van Kairo - ook voor zeven uur ‘s ochtends in het weekend.

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Berichten van journalisten die worden opgepakt bij het Italiaanse consulaat in Cairo. Daar was eerder vanochtend een explosie (autobom?)

Geregeld aanslagen in Egypte

Hoewel president Sisi de Egyptenaren veiligheid en stabiliteit beloofde, is het geweld in het land sinds zijn aantreden vorig jaar alleen maar toegenomen. Twee maanden geleden stond de teller van het aantal aanslagen sinds zijn machtsgreep volgens denktank Carnegie Endowment for International Peace op zeker 700, tegenover 90 in een even lange periode voor de coup van Sisi. Vorig maand nog werd een Egyptische openbaar aanklager gedood bij een bomaanslag.

    • Mirjam Remie