Doden bij aanslagen in zuiden van Thailand

Plek van een aanslag in Zuid-Thailand in 2013.
Plek van een aanslag in Zuid-Thailand in 2013. Foto EPA / Nakharin Chinnawornkomol

Een aanslag en brandstichting in Zuid-Thailand hebben aan zes mensen het leven gekost. Drie vrouwen kwamen gisteravond om nadat vanaf een motor een bom was gegooid naar een karaokebar in de stad Padang Besar, op de grens met Maleisië. Bij een aangestoken brand in een andere grensstad kwamen nog drie mensen om, schrijft persbureau AP.

In heel de Thaise regio vonden verschillende aanvallen plaats, waarvan de Thaise politie vermoedt dat ze zijn gepleegd door islamitische separatisten. Restaurants werden bekogeld met zwaar vuurwerk, bij een hotel ging een bom af en twee winkels gingen in vlammen op. Elf mensen raakten gewond.

Het is al ruim tien jaar onrustig in Zuid-Thailand. Bij het conflict met de islamitische opstandelingen, die voor afscheiding strijden van de overwegend islamitische provincies Narathiwat, Pattani en Yala, zijn sinds 2004 ruim 5.000 mensen gedood.

    • Laura Klompenhouwer