Wat is er vreselijk aan werken bij Facebook?

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Facebook staat bekend als één van de meest gewilde werkgevers ter wereld. Toch is het er volgens huidige en voormalige werknemers niet altijd leuk. Business Insider verzamelde 22 klachten, maar haast zich erbij te zeggen dat dit slechts de mening van een selecte groep is. Hier een greep uit de negatieve ervaringen.

Oproepdienst
Een Facebook-engineer vertelt over zes weken per jaar waarin hij diensten van 24 uur draait. Hij moet dan onafgebroken bereikbaar en beschikbaar zijn als er iets niet goed loopt. “In die weken staat mijn telefoon altijd aan en moet ik meteen naar kantoor kunnen komen als dat nodig is. Ook middenin de nacht.”

Onprofessioneel
Volgens een anonieme oud-werknemer is er bij de meeste bedrijven een scheiding tussen werk en privé. Werkgevers verwachten dat je je professioneel opstelt. Thuis of met vrienden gedraag je je waarschijnlijk net wat anders. Bij Facebook is dat volgens hem niet zo, wat zorgt voor een onprofessionele sfeer. “Iedereen is net wat teveel zichzelf.”

Geen teamspirit
Nog zo’n anonieme oud-werknemer zegt dat er geen teamspirit is. Alles draait om persoonlijk gewin en scoren. Ook de managers zouden teveel met zichzelf bezig zijn waardoor er weinig sprake is van teamwork. “Het gaat heel erg over kantoorpolitiek en over wie met wie omgaat.”

IBM maakt krachtigste chip ter wereld

Fortune noemt het een grote doorbraak in de computerwereld: IBM’s nieuwe chip. De technologie die voor de chip wordt gebruikt bestaat uit transitoren van 7 nanometer (ongeveer 1400 keer kleiner dan een menselijke haar). Dat is twee keer kleiner dan de transistoren die tot nu voor chips worden gebruikt.

Omdat die transitoren zoveel kleiner zijn kunnen er meer op één chip en wordt die chip dus krachtiger. De nieuwe technologie is gemaakt van silicium-germaniumkanaaltransistoren (leuk scrabblewoord) en ultraviolet lithografie. En dat is dus nieuw. Het kostte IBM 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) en vijf jaar om de technologie te bedenken en te ontwikkelen.

Wat wij eraan hebben? Volgens Fortune kan het nog jaren duren voordat de chip commercieel gebruikt gaat worden. Maar uiteindelijk gaat de chip de grenzen van technologie verder verschuiven, wat onder meer kan betekenen dat computers en smartphones sneller worden.

IBM werkte voor dit project samen met GlobalFoundries, Samsung en SUNY Polytechnic Institute.

Wie wordt de nieuwe CEO van Twitter?

Na het opstappen van Twitter’s CEO Dick Costolo schrijven Amerikaanse media wekelijks over wie de mogelijke opvolger zou zijn. Techcrunch stelde een shortlist samen.

Wat is er tot nu toe bekend? Duidelijk is dat het iemand moet zijn die fulltime beschikbaar is. Dat geldt ook als je één van de oprichters van Twitter bent. Actief zijn op Twitter is een must en vrouwen en minderheden zijn zeer welkom.

Op de lijst van Techcrunch worden de sterke en zwakke punten van 22 potentiële CEO’s besproken. Hier de meest opmerkelijke kandidaten.

Padmasree Warrior
Minderheid én vrouw, dus dat is een dikke plus. Ze stapt op als CEO van Cisco en zoekt een vergelijkbare functie. Warrior is fanatiek twitteraar en fulltime beschikbaar.

Bradley Horowitz
De man achter Google+. Volgens geruchten wil hij het zinkende schip verlaten. Een goed moment om naar een ander sociaal netwerk over te stappen. Hij is op dit moment nog druk met Google’s foto’s en streams, een afdeling die juist heel goed loopt. Kleine kans dat hij dat op wil geven.

Snoop Dogg
Techcrunch geeft zelf toe dat het gek klinkt, maar waarom niet? Op Twitter toonde de artiest interesse. Hij is heel actief op Twitter en leidt ook een aantal bedrijven.

Schermafbeelding 2015-07-10 om 01.35.08

    • Annemieke Ruggenberg