Vier vliegvelden Indonesië dicht door as spuwende vulkaan

Door de as spuwende vulkaan Mount Ruang zijn alle vluchten naar Denpasir, hoofstad van de populaire vakantiebestemming Bali geschrapt. Foto AP/ Firdia Lisnawati

Toeristen die afreizen naar de populaire vakantiebestemming Bali moeten rekening houden met lange vertragingen vanwege de as spuwende vulkaan Mount Ruang op Oost-Java. De Indonesische vliegtuigmaatschappij Garuda meldt vandaag dat vier vliegvelden zijn gesloten.

Het zicht is door de aswolken te slecht. Een van de getroffen luchthavens is die van Denpasar, hoofdstad van Bali. Verder zijn alle vluchten van en naar Lombok, en van Jember en Banyuwangi op Java geannuleerd. De sluiting geldt in ieder geval tot 22.00 uur.

Twitter avatar IndonesiaGaruda Garuda Indonesia Due to Mt Raung eruption, airport closure is only applied for Bali, Lombok, Banyuwangi, & Jember. While others are still operating normally.

‘Uitbarsting kan nog weken aanhouden’

De vulkaan Mount Raung ligt op ongeveer 150 kilometer van de luchthaven van Denpasar. Door een sterke wind is de as afgedreven naar de luchthaven waardoor er onvoldoende zicht is om te vliegen.

Ook de Australische luchtvaartmaatschappij Jestar en Virgin Australia hebben vandaag alle vluchten naar Denpasar gecancelled. Het Australische ABC News meldt dat vanwege een veranderende windrichting de aswolken in de komende 24 uur grotendeels zullen verdwijnen. Maar de uitbarsting van de vulkaan kan nog wel weken aanhouden.

Volgens Emile Jansons van het Vulkanische As AdviesCentrum (VAAC) zijn er risico’s voor vluchten naar Denpasar omdat de aswolken tot zes kilometer hoogte het zicht ontnemen.

“Raung is een zeer actieve vulkaan ruim drieduizend meter boven zeeniveau. Zelfs een kleine uitbarsting bereikt vliegtuighoogte”.

    • Huib de Zeeuw