Vandaag in de Tour: een nieuwe kans voor de snelle mannen

De Duitse renner Andre Greipel viert zijn overwinning in de zesde etappe van de Tour van vorig jaar.
De Duitse renner Andre Greipel viert zijn overwinning in de zesde etappe van de Tour van vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

Nauwelijks heuvels, rechte wegen en een brede aankomststrook met zwart, glanzend asfalt. De zevende etappe van deze Ronde van Frankrijk heeft alle ingrediënten om uit te draaien in een massasprint. De sprinters zelf zullen daar vandaag ook op aansturen, omdat de volgende kans zich pas over een ruime week weer aandient.

Zoals een dergelijke rit wel vaker begint, is het ook vandaag wachten op een lange ontsnapping van vijf, zes renners. De Côte de Canapville – een heuveltje van vierde categorie – vlak na de start is daar een mooie gelegenheid voor. Maar zodra het kleine Fougères nadert, zullen de sprinttreintjes zich onherroepelijk vooraan het peloton melden.

Als de vluchters eenmaal zijn bijgehaald, begint vervolgens het gedrang om de beste plaatsen. In de laatste kilometers loopt de weg vervolgens licht omlaag, waardoor de snelheden waarschijnlijk hoog oplopen. Wellicht dat er op 500 meter voor de streep nog even geremd wordt voor een rotonde, maar dan is het volle kracht richting de finish.

Hoe verging het vorige keer?

Slechts een keer eerder kwam de Tour de France aan in Fougères, een dorp van ongeveer 20.000 inwoners in Bretagne. In een ploegentijdrit van 73 kilometer was het in 1985 de equipe van Bernard Hinault en Greg Lemond. Hinault zou later voor de vijfde keer in zijn loopbaan de Franse wielerronde op zijn naam schrijven.

Wie maken er kans?

De belangrijkste kandidaten voor de zege zijn vandaag opnieuw André Greipel, Mark Cavendish en Alexander Kristoff. Maar houdt ook rekening met Peter Sagan, die op zoek gaat naar punten voor de groene trui. De Slowaak won dat tricot al drie keer eerder en wil graag een vierde zege in het puntenklassement.

In een ijskoude Milaan-San Remo liet MTN Qhubeka twee jaar geleden zien met de top mee te kunnen doen:

Ook goed om in de gaten te houden is MTN Qhubeka, de eerste Afrikaanse ploeg ooit in de Ronde van Frankrijk. Een sprintzege moet bij dat team overigens van een Europeaan komen, aangezien MTN in dienst rijdt van de Noor Edvald Boasson Hagen.

    • Joost Pijpker