Dwangarbeiders werkten hier

None
Foto UNESCO

Japan heeft er sinds deze week 23 industriële plaatsen bij op de UNESCO-lijst van cultureel werelderfgoed. Maar, de vreugde hierover in Tokio werd danig getemperd door een gevoelige concessie aan Zuid-Korea. Er moest namelijk bij worden vermeld dat er op zeker zeven van die plaatsen gebruik was gemaakt van Koreaanse dwangarbeiders. Het gaat onder meer om het zuidwestelijke eilandje Hashima, bijgenaamd Gunkanjima (Slagschipeiland), waar een voormalig fort en een verlaten kolenmijn liggen. Het Japanse voorstel, om 23 plaatsen aan de UNESCO-lijst toe te voegen, stuitte op bezwaren van Zuid-Korea. Dat wees erop dat in zeven van die plaatsen gebruik was gemaakt van Koreaanse dwangarbeiders. Daarop weigerden de 21-leden van het UNESCO-comité, dat over de toekenning van erfgoedstatus gaat, de Japanse verzoeken te honoreren. Het gaf Japan en Zuid-Korea 24 uur een compromis te vinden. Met grote tegenzin gaf Japan gehoor aan de Zuid-Koreaanse eis om ook de dwangarbeid te vermelden.

    • NRC