Turkse politie pakt 21 IS-verdachten op, onder wie drie buitenlanders

Foto AP/ Emre Tazegul

De Turkse politie heeft in verschillende steden in het land 21 mensen aangehouden die verdacht worden van banden met de Islamitische Staat (IS). Drie van hen zijn buitenlanders die van plan waren om vanuit Turkije naar Syrië te reizen, zo meldt staatspersbureau Anadolu.

De operaties werden vanochtend uitgevoerd in Istanbul, het nabijgelegen Kocaeli en de zuidelijke steden Sanliurfa (Urfa) en Mersin, die dichtbij de grens met Syrië liggen. Bij de verdachten werden automatische geweren, veel munitie en militaire uniformen in beslag genomen.

‘Turkije verantwoordelijk voor groei jihadisten Syrië’

Turkije ligt al lang onder vuur van NAVO-partners om IS-strijders die naar Syrië afreizen harder aan te pakken. De Amerikaanse vice-president Joe Biden liet vorig jaar tijdens een toespraak op de Harvard universiteit nog weten dat Turkije en Golfstaten als Saoedie-Arabië verantwoordelijk zijn voor de groei van jihadistische groepen in Syrië.

“Ze hebben honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens gegeven aan iedereen die tegen Assad zou vechten. Die wapens zijn terecht gekomen bij al-Nusra, al-Qaeda en extremistische jihadisten van over heel de wereld”.

Na deze uitspraken moest Biden zijn excuses aanbieden. Toch zijn er meer aanwijzingen dat Turkije een hand heeft in de groei van jihadistische groepen in Syrië. Zo heeft persbureau Reuters verklaringen ingezien van de openbaar aanklager in de Zuid-Turkse stad Mersin die een onderzoek startte naar wapenleveranties eind 2013 begin 2014 van de Turkse geheime dienst MIT aan islamitische rebellen in Syrië. De Turkse president Tayyip Erdogan ontkent dat er wapens worden geleverd aan radicale rebellengroepen, de desbetreffende drie vrachtwagens zaten volgens de president vol met hulpgoederen.

    • Huib de Zeeuw